stirihub.ro
stirihub.roOpinii

Ar trebui să îl întrebăm pe Viktor Orbán cum este să întâlnești un om căutat pentru crime de război

Astăzi, cel puțin 29 de persoane au fost ucise după ce Rusia a lansat un nou baraj de rachete vizând ceea ce ea numește „obiective de apărare” ale armatei de pe teritoriul Ucrainei, dintre rachetele lansate de ruși una a lovind Spitalul pentru copii Okhmatdyt din Kiev, cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, au declarat oficialii ucraineni.

Mai mult de 60 de persoane au fost rănite în urma celor mai recente atacuri care au vizat cel puțin două unități medicale, stații de transformare a energiei electrice și clădiri rezidențiale.

În urma acestor noi acțiuni odioase ale armatei ruse, care par să aibă ca normă uciderea copiilor, femeilor și oamenilor nevinovați, se ridică întrebarea: domnule Orban, cum este să dai mâna cu un om căutat pentru crime de război? Pentru că Vladimir Putin este un criminal de război, nu avem nicio îndoială în privința asta.

orban zambaret
Foto: Silas Stein/AFP via Getty Images

Imaginează-ți că ești liderul țării tale. Te-ai întâlni cu un lider din altă țară responsabil pentru atrocități și căutat pentru crime de război?

Această întrebare a apărut de două ori în ultimele zile, în cadrul unor întâlniri la nivel înalt cu președintele rus Vladimir Putin. El are responsabilitatea principală pentru atrocitățile rusești continue din Ucraina și este personal căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută. Și zilele acestea, prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, se întâlnește cu Putin la Kremlin.

Întâlnirea lui Orbán față în față cu președintele rus la Moscova, vineri, a adus un val de condamnări din partea partenerilor UE ai Ungariei și a colegilor membri ai CPI. Acest lucru a inclus o declarație neobișnuită din partea șefului afacerilor externe ale UE, subliniind că a fost pur și simplu o întâlnire bilaterală între Ungaria și Rusia, nefiind legată de deținerea de către Ungaria a președinției rotative a UE.

Totuși, după cum a remarcat Iskra Kirova, Advocacy Director for Europe and Central Asia at Human Rights Watch, întâlnirea risca sa fie perceputa ca o „insultă pentru victimele abuzurilor grave din Ucraina”.

Întâlnirea lui Putin cu prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, ridică acum aceeași preocupare, având un impact suplimentar asupra celor din India care sunt conștienți de istorie. Într-un articol pentru publicația indiană Scroll, Meenakshi Ganguly și Rachel Denber de la HRW i-au reamintit lui Modi:

„Tacticile Rusiei oglindesc pe cele ale armatelor coloniale, lucru împotriva căruia ar trebui să se pronunțe primul ministru al unei țări care a suportat greul colonialismului.”

Liderii folosesc diverse strategii pentru a contracara imaginea negativă asociată cu întâlnirile cu persoane implicate în atrocități. Atât Orbán, cât și Modi s-au întâlnit deja cu Putin de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, de obicei justificând aceste întâlniri ca fiind eforturi de pace sau susținând că discută despre abuzurile Rusiei în mod privat.

Victimele atrocităților rusești din Ucraina cu greu vor găsi o astfel de „diplomație tăcută” încurajatoare, având în vedere lipsa de rezultate pe teren, unde atrocitățile continuă.

Aceasta ne readuce la întrebarea generală – ar trebui să te întâlnești cu astfel de lideri abuzivi? – și poate și la un răspuns general.

Ceea ce aceste întâlniri obțin pentru dictatorii abuzivi este evident: o oportunitate foto care îi ajută să pretindă că totul este normal, că nu sunt un paria și un fugar de justiție. Uite, dacă acești oameni se întâlnesc cu mine, nu pot fi atât de teribil pe cât pretind dușmanii mei, nu?

Dar ce obțin astfel de întâlniri pentru oamenii care sunt măcelăriți și torturați? Întrebarea, atunci, nu este cu adevărat dacă să ai o întâlnire sau nu, ci care este scopul tău în a avea acea întâlnire și ce probleme vei ridica.

Dacă o întâlnire cu un lider abuziv poate fi folosită pentru a atrage atenția asupra suferinței victimelor și pentru a solicita public încetarea atrocităților – nu în privat – ar putea merita să ai acea întâlnire.

Orbán a eșuat la acest test săptămâna trecută. Să vedem cum se descurcă Modi.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...