JOBS
Locuri de muncaBusinessstirihub.ro

Concediul prenatal și postnatal 2022. Acte necesare, cerere, calcul, număr de zile și alte informații utile

Plănuiești să faci un copil sau ai rămas însărcinată și abia aștepți să te bucuri de creșterea copilului și de familiei? Chiar dacă va veni cu multe provocări și bucurii, probabil că ai emoții și e nevoie să te pregătești bine. Află din acest articol câte zile de concediu ți se cuvin și ce este nevoie să faci, ca angajat.

Numărul de zile pentru concediul prenatal și postnatal

Concediul maternal este reglementat foarte clar din punct de vedere legal, atât prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, cât și prin OUG nr. 96/2003.

Concediul maternal are o durata de 126 de zile calendaristice, împărțite astfel:

  • 63 de zile pentru sarcina (concediu prenatal);
  • 63 de zile pentru lauzie (concediu postnatal).

În cazul în care mama dorește să redistribuie zilele între cele două perioade (concediu prenatal și concediu postnatal), se poate face acest lucru doar cu permisiunea medicului și cu condiția că perioada concediului de lăuzie să nu fie mai mică de 42 de zile.

În cazul în care viitoarea mama are o sarcină cu complicațîi, care presupune o perioadă de odihnă mai lungă decât cea rezervată concediului prenatal, medicul poate elibera un certificat medical care ii da dreptul la un concediu medical obișnuit. Certificatul medical pentru concediul prenatal și concediul postnatal se eliberează de către medicul de familie sau medicul specialist, pentru cel mult 31 de zile calendaristice.

La câte săptămâni de sarcină se poate intra în concediu medical prenatal

Concediul prenatal este perioada de care poți beneficia înainte de naștere, fiind opțional. Acest tip de concediu este reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care menționază că viitoare mămici au dreptul la concediu prenatal începând cu a șaptea lună de sarcină, cu circa 63 de zile înainte de naștere.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate îți dă dreptul de a lua concediu prenatal începînd cu luna a 7-a de sarcină (cu aproximativ 63 de zile înainte de naștere).

Din această lună, practic, poți să intri în concediul de maternitate care cuprinde concediu prenatal și concediu postanatal. Este important ca înainte să te documentezi despre plata indemnizației pentru maternitate, despre condițiile pe care trebuie să îndeplinești pentru a primi bani aferenți acestei perioade, dar să cauți și răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care ți le poți pune în noul statut, de angajată și viitoare mamă.

Cine acordă concediul prenatal în 2022 și cine face plata

Concediul prenatal este acordat de către angajator.

Angajatorul face calculul și plata indemnizatiei de maternitate, de obicei odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă pentru toți angajații. De aceea, angajata are obligația de a prezenta în timp util certificatul medical emis potrivit legii, cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul – anexa nr. 1 din Ordinul M.S. și CNAS nr. 233/125/2006 coroborat cu art. 36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005.

Acte necesare pentru concediul prenatal

Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează de către medicul de familie pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice până la durata maximă prevăzută de lege.- 126 zile. Acest certificat trebuie predat angajatorului până cel târziu în data de 5 a lunii pentru a-ți putea face plata pentru luna anterioară.

Și pentru concediu postnatal, trebui să urmezi aceeași pași, să obții certificatul medical de la medicul de familie și să îl predai angajatorului în același termen.

Cum se calculează concediul prenatal

OUG nr. 158/2005 prevede valoarea indemnizației de maternitate: 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.

Conform Codului Fiscal, indemnizația de maternitate nu se impozitează, ți se reține doar CAS-ul (25%), suma fiind suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Este important de știut că indemnizatia de maternitate se ia in calcul la calculul indemnizației de creștere a copilului și, astfel, valoarea acesteia poate crește.

Dacă îți iei cele 63 de zile înainte de a naște, ai de câștigat. Zilele luate înainte de naștere îți aduc și un concediu mai lung, de peste doi ani, luând în considerare și concediul de îngrijire copil de 1 an și 11 luni.

Valoarea indemnizației pentru concediu de maternitate reprezintă 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 înainte de a beneficia de concediu. Cu alte cuvinte, poți afla valoarea indemnizației aplicând următorul calcul:

85% * media zilnică a bazei de calcul (total venituri brute ultimele 6 luni / total zile lucrate ultimele 6 luni) * numărul de zile de concediu de maternitate

Fiecare calcul concediu prenatal se realizează pe baza certificatului medical, acesta fiind documentul justificativ. Drept urmare, plata indemnizației se face de către angajator, lunar. Însă, certificatul trebuie să ajungă la angajator până în data de 5 a lunii. Astfel se va putea realiza plata indemnizației pentru luna anterioară.

Exemplu de calcul concediu prenatal

Pentru a înțelege mai bine cum se calculează indemnizația de maternitate iată un exemplu concret.

  • Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
  • Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
  • Număr de zile concediu de maternitate: 15 zile
  • 85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279,0697 )* 15 = 237.2092 * 15 = 3558 lei

Pe perioada acestui tip de concediu se reține și se plăteiște doar CAS 25%, restul contribuțiilor CASS, Impozit și CAM nu se rețin și nu se plătesc.

Alt exemplu de calcul

Exemplul de mai jos se referă la o salariată ce are contract de muncă de 8 ore pe zi/40 ore pe săptămână. Pentru cazul exemplificat mai jos, luna pentru care se realizează calculul are 160 ore lucrate și 20 de zile lucrătoare. De asemenea, salariata are concediu medical de sarcină și lăuzie, cod 08 pe tot parcursul lunii.

Calcul concediu medical cod 8:

  • Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
  • Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
  • Număr de zile concediu de maternitate: 20 zile
  • Total indemnizație CM = 85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279.0697 )* 20 = 237,2092 * 20 = 4744 lei
  • Total venit brut = 4744

Calcul contributii:

  • CAS = 4744 * 25% = 1186
  • CASS = 0
  • Impozit = 0
  • Salariu net = 4744 – 1186 = 3558
  • Rest de plată = 3558 lei

Vrei să citești mai mult despre drepturile tale ca mamă, la locul de muncă? Citește și articolele:
Când și cum se anunță sarcina la locul de muncă
Protecția maternității la locul de muncă. Ce drepturi au gravidele la job în 2022


Citiți articolul original pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...