La naștere, omul este doar un animal. Dacă crește în pădure, devine o fiară. Ca să poată trăi în liniște și armonie, împreună cu alți oameni, are nevoie de educație. Altfel, omul rămâne o fiară.
Pacea se învață, nu ne naștem cu ea. Un rol important al educației pe care o primim în copilărie este ameliorarea agresivității noastre naturale, instinctuale, cu care ne naștem. Însă educația este ca un sistem de operare, depinde mult de ce versiune primești. Iar pentru unii nefericiți, educația primită nu face decât să le ațâțe agresivitatea, transformând-o în ură față de alți oameni, adică împotriva dușmanilor ideologici ai educatorilor lor.
Sunt multe definiții pentru ură, toți înțelegem ce este ura, însă formula care cred eu că descrie cel mai bine acest sentiment este cea a lui Freud: „Ura este nevoia de a distruge cauza nefericirii tale.” Conform acestei înțelegeri, ura este o nevoie, cauzată de suferință, nu este doar o dorință.
Iar unul dintre primele concepte pe care le învățăm în copilărie, chiar de la începuturile conștiinței noastre, este conceptul de proprietate. Copiii de doar câțiva anișori vor „să aibă” să fie „al lor” și smulg cu violență lucrurile din mâinile altor copii. Dacă îi lași, copiii se vor bate ca animalele pentru jucării sau dulciuri…
Accesați articolul integral pe