Occidentul nu este pregătit în acest moment pentru un război de uzură convențional (fără arme nucleare) cu Rusia, conform unei ample analize realizate de Institutul pentru Studii Strategice de la Londra (RUSI). Și asta pentru că țările vest-europene continuă să aibă o atitudine „cavalerească” greșită, bazată pe ideea – complet contrazisă de realitatea războiului din Ucraina – că războaiele viitorului vor fi „scurte și decisive”.
Momentan, Occidentul se pregătește doar „militar”: vedem astfel ample manevre militare ale NATO: strategii Alianței exersează diverse „jocuri de război” care se încheie de regulă după circa o lună de exerciții și antrenamente dure. Doar că războiul – mai ales unul cu Rusia – nu se va termina după o lună (presupunând că, printr-un miracol, nu se va ajunge la lovituri nucleare).
El va continua. Ce ne facem atunci? Trebuie să începem să ne pregătim (inclusiv) pentru scenariul unui astfel de „război de uzură”. Concomitent, în Ucraina, trupele Kievului beneficiază de un mic răgaz, deși experții militari se tem că aceasta e doar „liniștea dinaintea furtunii”: toate semnele arată că Rusia pregătește o amplă ofensivă în această vară.
În primul rând, un conflict „de uzură” are prostul obicei de a fi profund „contraintuitiv”, comparativ cu mult mai clasicul „război de manevră” (pe care forțele NATO încă îl mai exersează în manevrele militare)… [continuare]
Accesați articolul integral pe digi24.ro