stirihub.ro
stirihub.roSanatate & Fitness

Tot ce trebuie să știți despre Monkeypox (variola maimuței)

Iată cum să recunoașteți simptomele variolei maimuței, cum să preveniți și să tratați boala și ce să faceți dacă credeți că ați fost expus la ea.

Din aprilie 2022, au fost raportate peste 21.000 de cazuri confirmate de variola maimuței în întreaga lume, majoritatea în Europa și America de Nord, unde boala nu a avut în mod tradițional un punct de plecare. Acest lucru face ca focarul actual să fie de departe cel mai mare care are loc în zonele în care boala nu este endemică, iar răspândirea este încă în desfășurare.

Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul drept o urgență de sănătate publică de interes internațional. Aceasta este cea mai înaltă stare de alarmă a OMS și semnalează că boala reprezintă o amenințare gravă, are potențialul de a se răspândi în țări care nu sunt încă afectate și necesită coordonare internațională pentru a fi controlată.

Dar, în timp ce cazurile cresc și simptomele devin dureroase, riscul de variola a maimuței pentru populația generală este scăzut. Dacă credeți că aveți virusul sau ați intrat în contact cu cineva cu el, rămâneți calm. Probabil că nu veți avea nevoie de niciun tratament, dar ar trebui să faceți tot ce puteți pentru a evita răspândirea în continuare a virusului.

Cum știu dacă am variola maimuței (Monkeypox)?

Infecțiile cu variola maimuței apar de obicei în două etape distincte. Inițial, oamenii tind să dezvolte simptome asemănătoare gripei, cum ar fi epuizare, febră, dureri de corp, frisoane și dureri de cap pe măsură ce virusul intră în celulele lor, urmate de ganglioni limfatici măriți pe măsură ce sistemul lor imunitar se pregătește pentru a lupta împotriva infecției.

A doua etapă este de obicei dezvoltarea „variolei” – o erupție cutanată urâtă care începe de obicei pe față înainte de a se extinde la brațe, picioare, mâini și trunchi. Mulți pacienți din cel mai recent focar au raportat și o erupție cutanată în jurul zonei genitale.

La unii pacienți, totuși, aceste etape pot fi inversate, erupția cutanată apărând înaintea simptomelor asemănătoare gripei. Și unii pacienți pot dezvolta doar o erupție cutanată fără simptomele asemănătoare gripei.

Medicii avertizează că nu ar trebui să presupuneți că aveți variola maimuței doar pentru că aveți o erupție cutanată. Acest lucru poate apărea și în cazul bolilor precum varicela și râia, în timp ce erupțiile genitale pot fi, de asemenea, un semn al infecțiilor cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul. Erupția cu variolă a maimuței este destul de distinctă – erupții cutanate care încep plate și roșii, înainte de a începe să formeze vezicule și să se umple cu puroi alb. Acestea se usucă apoi în cruste, care în cele din urmă se vindecă și cad. Deși sunt neplăcute – leziunile în jurul feței, organelor genitale și anusului pot fi foarte dureroase – boala nu este de obicei prea severă și se rezolvă în două până la patru săptămâni.

Cum se ia variola maimuței?

Variola maimuței afectează de obicei persoanele care au intrat în contact cu animale infectate – de obicei rozătoare care sunt capabile să adăpostească virusul. Oamenii iau virusul fie printr-o mușcătură, fie printr-o zgârietură, fie, în unele cazuri, prin consumul de carne insuficient gătită.

Este nevoie de un contact apropiat prelungit pentru ca cineva să dea virusul altcuiva. Mai exact, există trei moduri cunoscute în care variola maimuței poate fi transmisă – contactul direct cu puroiul din eruptiile cutanate, manipularea hainelor unei persoane infectate (sau poate folosirea aceluiasi prosop cu o persoana infectata) sau inhalarea picăturilor respiratorii stranutate de o persoana infectata. În focarul actual, se pare că contactul sexual a oferit o singură cale de transmitere – cel mai probabil prin contact piele la piele.

Rata de infectare este mult mai mică decât cea a Covid-19 sau a multor viruși respiratori obișnuiți, astfel încât focarele tind să se termine destul de repede. Un exemplu în acest sens a fost în 2003, când variola maimuței a ajuns în SUA după ce animale infectate au fost transportate din Ghana în Illinois. Virusul a fost răspândit la câinii de prerie vânduți ca animale de companie în mai multe state din Midwest și 47 de persoane s-au infectat. Dar nimeni nu l-a transmis mai departe nimănui, iar focarul a luat sfârșit la scurt timp după ce a început.

Acestea fiind spuse, de data aceasta, oamenii de știință nu sunt siguri dacă rata obișnuită de transmitere a variolei maimuței a crescut, având în vedere creșterea cazurilor, așa că agențiile de sănătate monitorizează îndeaproape focarul.

Ce ar trebui să fac dacă cred că am variola maimuței?

Spre deosebire de Covid-19, persoanele cu variola maimuței nu devin contagioase până când nu încep să dezvolte simptome (de obicei durează între 5 și 21 de zile până când simptomele să apară). Dar odată ce sunt simptomatici, virusul poate fi transmis în continuare până când crustele eruțiilor cutanate s-au vindecat complet si au cazut.

Dacă credeți că ați putea avea variola maimuței, evitați contactul strâns cu ceilalți, inclusiv cu cei dragi și cu animalele de companie și păstrați rufele și orice lenjerie de pat și prosoapele pe care le folositi personal separate de cele ale altora. Consultați site-ul web al serviciului de sănătate din țara pentru sfaturi despre ce trebuie să faceți – pașii recomandati de urmat pot diferi în funcție de țara în care locuiți.

Ce se întâmplă dacă cred că am fost expus la variola maimuței?

Din nou, evitați contactul cu alții și contactați serviciul de sănătate pentru îndrumare. S-ar putea să vi se solicite să vă autoizolați și este posibil să vi se ofere un vaccin.

Cum este controlată și tratată boala?

Variola maimuței este de obicei ușoară și se vindecă de la sine, fără tratament. Dar poate fi și letalv. Tulpina vest-africană – cea responsabilă pentru focarul actual – are o rată a mortalității între 1 și 3%. Tulpina din Bazinul Congo are o rată de mortalitate de 10% . Cazurile severe care duc la deces sunt mai probabil să apară la copiii mici, la femeile însărcinate sau la cei cu deficiențe imune subiacente. Virusul poate duce, de asemenea, la pneumonie sau la complicații, cum ar fi pierderea vederii, dacă infecția se deplasează în ochi. Prin urmare, prevenirea bolii este cea mai bună strategie de protecție.

Există două vaccinuri aprobate de autoritățile de reglementare care sunt capabile să facă acest lucru. Producătorul danez de medicamente Bavarian Nordic are un vaccin (cunoscut sub numele de Jynneos în SUA și Imvanex în Europa) care protejează atât împotriva variolei, cât și împotriva variolei maimuței. A fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în 2019 pentru cei peste 18 ani care sunt considerați a fi expuși unui risc crescut de variola maimuței, cum ar fi cei imunosupresivi. Există, de asemenea, un vaccin numit ACAM200, autorizat în SUA pentru utilizare împotriva variolei, care poate fi folosit și pentru a proteja împotriva variolei maimuței. Moderna a anunțat că testează potențiale vaccinuri împotriva variolei maimuțelor și în studii preclinice.

Pe baza datelor anterioare din Africa, se crede că cele două vaccinuri disponibile sunt eficiente cu până la 85% în prevenirea infecției cu variola maimuței. De asemenea, pot fi administrate până la patru zile după expunerea la variola maimuței pentru a preveni infecția și până la două săptămâni după expunere pentru a reduce severitatea simptomelor la cineva bolnav.

Alte tratamente includ un medicament antiviral numit TPOXX, care este aprobat pentru tratarea variolei maimuțelor în Uniunea Europeană, dar nu încă în SUA , unde este folosit doar pentru tratarea variolei.

Dacă cineva se îmbolnăvește grav, CDC din SUA a spus că pot fi utilizate alte două tratamente – un anticorp monoclonal numit imunoglobulină vaccinia și un antiviral numit Cidofovir. Dar încă nu există date despre cât de eficient ar fi niciunul.

Dacă am avut variola maimuței, trebuie să-mi dezinfectez casa?

Variola maimuței și alte virusuri similare variolei pot supraviețui mult timp în afara corpului, astfel încât orice suprafață cu care intră în contact un pacient va trebui dezinfectată.

Dacă aveți simptome, dezinfectați în mod obișnuit suprafețele și obiectele atinse frecvent, cum ar fi întrerupătoarele de lumină, mânerele ușilor și tacâmurile, pentru a evita riscul de transmitere, chiar dacă vă izolați singur. Folosiți un coș de gunoi separat pentru orice deșeu pe care îl aveți și sigilați orice a intrat în contact cu pielea (cum ar fi mănuși și bandaje) într-o pungă de plastic înainte de aruncare. Și, din nou, asigurați-vă că vă păstrați rufele și lenjeria de pat sau prosoapele folosite separat de ale altora.

Odată ce simptomele au trecut, va trebui să dezinfectați temeinic toate părțile casei cu care ați intrat în contact. Nu uita că și mașina ta poate avea nevoie de dezinfectare.

De unde a venit variola maimuței?

În timp ce focarul actual va fi pentru prima dată când mulți au auzit de variola maimuței, se crede că virusul a infectat oamenii de secole, posibil chiar de milenii. Un membru al aceleiași familii de virusuri ca varicela și variola, primele cazuri documentate de variola maimuței au avut loc în 1958, când au existat două focare în colonii de maimuțe de laborator ținute pentru cercetare – de unde și numele.

Aceasta, totuși, este un nume puțin greșit. Virusul este de obicei purtat de rozătoare, cum ar fi veverițele, șobolanii și pârși, printre altele. Cazurile din trecut au avut tendința să apară în apropierea pădurilor tropicale din Africa Centrală și de Vest, unde virusul este endemic. Din anii 1980 până în 2010, cazurile în Republica Democratică Congo (RDC) au crescut de peste 14 ori, iar numai în 2020 au existat aproape 4.600 de cazuri suspectate de variola a maimuței în RDC. Au existat, de asemenea, peste 550 de cazuri suspecte în Nigeria din 2017. Având în vedere aceste cifre și cât de interconectată este lumea datorită călătoriilor aeriene, actualul focar global nu este de fapt atât de surprinzător.

De unde pot obține informații de încredere despre boală?

Organizația Mondială a Sănătății , CDC din SUA și Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie au furnizat actualizări regulate pe Twitter despre focarul de variola a maimuței. Global.health — o colaborare internațională care oferă date în timp real despre bolile infecțioase — a creat, de asemenea, un instrument de urmărire a variolei maimuței pentru a monitoriza cazurile confirmate și suspectate pe măsură ce apar. Toate acestea oferă informații fiabile despre focarul actual.

Este important să evitați stigmatizarea celor infectați. Una dintre principalele falsități care circulă este că variola maimuței afectează doar bărbații care fac sex cu bărbați sau că acest grup este responsabil de focar. Persoanele de orice gen sau orientare sexuală pot contracta boala.

Alte neadevăruri deosebit de periculoase includ afirmația că anumite vaccinuri Covid-19 provoacă variola maimuței, deoarece injectează informații genomice ale cimpanzeului în celulele tale, că virusul este transmis prin aer, că infecțiile se dublează la fiecare trei zile, că variola maimuței este la fel de mortală ca variola și că este un virus artificial realizat intr-un laborator – niciunul dintre acestea nu este adevărat.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...