Ce sunt agentii infectiosi
Agentii infectiosi pot sa determine aparitia cancerului fie singuri, fie impreuna cu alti carcinogeni. Ei pot sa actioneze prin toate cele 6 tipuri de mecanisme, care determina aparitia cancerului: semnale proliferative sustinute, sustragere de la actiunea moleculelor supresoare, rezistenta la moartea celulara, activarea replicarii permanente, inducerea angiogenezei si activarea invaziei si metastazei.
Acestea sunt responsabile de 20% din toate cancerele de la om.
Proteinele produse de virusurile oncogene altereaza caile de semnalizare. Exista cateva virusuri, atat ARN cat si ADN, care sunt sigur asociate cu cancerul: HTLV-1, virusul papiloma (HPV), virusul hepatitic B (VHB), virusul hepatitic C (VHC), virusul Ebstein (EBV), polyomavirusul si virusul herpetic uman de tip 8 (HHV8).
HTLV-1 este cel mai oncogen virus. EBV si HHV-8 necesita cofactori pentru a avea efect oncogen. Totusi acestia din urma sunt o problema majora de sanatate, datorita frecventei lor mari in populatie.
Aceste virusuri au un genom mic, astfel ca sunt dependente de proteinele celulare pentru a-si desfasura ciclul celular. Astfel aceste proteine nu mai sunt implicate in mecanismele normale ale celulei (proliferare, reparare ADN, apoptoza)… [continuare]
Orice informatii despre sanatate de pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Accesați articolul integral pe sfatulmedicului.ro