Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”, invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul a afirmat că în luna august se va atinge un nou vârf al infectărilor cu noul coronavirus, numărul de cazuri estimat fiind de 10.000 pe zi. Cu toate acestea, medicul infecționist a precizat că situația se va liniști în toamnă, atunci când numărul contaminărilor va intra pe o curbă descendentă.
„Un ciclu natural pentru fiecare val a însemnat undeva spre opt săptămâni, deci probabil că undeva în august se va atinge – iarăși, ajungem la vârf, platou. Iarăși, ne întoarcem la cifre. Toată pandemia era discuția – care e cifra? Pentru mine, nu contează că sunt 10 sau 9, contează, până la urmă, cât testezi și de aici vei avea și cazurile. Cred că e mult mai important dacă de acolo, 90% ajung să nu se interneze și din 10% sunt cazuri care se rezolvă, e ceea ce contează, nu numărul. Cred că luna august va însemna intensitate maximă și, pe urmă, va fi o curbă descendentă și cred că, în toamnă, lucrurile vor fi mult mai liniștite.
E adevărat că nu poți să garantezi, dar cred că, totuși, partea de pandemie e către final, adică ciclul natural al virusului e tot către încheiere. Dacă ne uităm de când am vorbit de Omicron, am vorbit de o variantă mai puțină agresivă și lucrurile au continuat, iar ceea ce avem acum sunt tot subvariante de la Omicron, nu e ceva nou. Deci eu cred că partea descendentă și scăderea agresivității va continua”, a afirmat dr. Adrian Marinescu.
Dr. Adrian Marinescu a menționat că, în prezent, simptomele în urma infectării cu noile variante de COVID au o intensitate mai redusă și se manifestă sub forma unor viroze.
„Fiind o infecție virală, simptomele au fost cam aceleași, indiferent de varianta virală. Ce e diferit acum? Cele mai multe fiind forme ușoare, și simptomele au o intensitate mai redusă. Adică, de cele mai multe ori, omul se infectează și are precum o viroză, în 3-4 zile s-a rezolvat. Și atunci sigur că simptomele sunt mai reduse în tot ceea ce înseamnă intensitate și percepția e total diferită.
Dacă n-ajunge la oxigen, n-ajunge să aibă probleme și complicații decât într-o mică măsură, atunci va percepe precum o viroză. Sunt oameni cărora le curge nasul, au un pic de tuse și s-a terminat în 2-3 zile – nu la toți, dar se întâmplă frecvent – iar la copii, cei mai mulți au o simptomatologie tot legată de viroză, fac febră, au o stare modificată, mulți dintre ei n-au modificări pulmonare”, a precizat dr. Adrian Marinescu.
Medicul infecționist a precizat că, deși există tratament împotriva virusului, acesta nu este unul miraculos, un lucru esențial fiind testarea încă de la apariția celor mai mici simptome.
„După părerea mea, nu există tratament care să fie într-adevăr miraculos. E tratament care ajută, cu condiția să fie administrat la început. Practic, acel tratament reduce perioada de evoluție și scade probabilitatea de complicații. Până la urmă, nu face altceva. Deci, antiviralul, administrat cât mai repede. Și ce presupune ca să poți să administrezi?
Ne întoarcem la partea clară – înseamnă testare. Am simptome – mă testez, m-am testat și am nevoie – merg la evaluare. Evaluarea înseamnă inclusiv tratament, pe care pot să-l fac și acasă. Există antivirale pe cale orală, pe care le primesc de la spital, adică de la centrele de evaluare și mă ajută să mă tratez”, a declarat dr. Adrian Marinescu.
O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.
Citiți articolul original pe