Ce este timpanoplastia
Timpanoplastia reprezinta interventia chirurgicala utilizata pentru a trata timpanul spart sau perforat. Membrana timpanica este tesutul ce separa urechea externa (care se vede din exterior) de urechea medie si interna. Atunci cand aceasta membrana se perforeaza, orificiul format opreste vibratia naturala a timpanului si astfel ingreuneaza auzul.
Cum se manifesta ruptura de timpan
Deseori simptomele rupturii de timpan (membrana timpanica, de fapt) sunt tratate cu ajutorul solutiilor auriculare si a antibioticelor. Daca membrana timpanica nu se vindeca insa dupa 2-3 luni, timpanoplastia poate fi necesara pentru a preveni pierderea completa a auzului, infectiile cronice si afectarea echilibrului.
Rata de succes a acestei interventii este de 93% in ceea ce priveste recapatarea auzului.
Cauze ale rupturii membranei timpanice
Membrana timpanica se poate rupe (sau perfora) daca:
- Aveti o infectie a urechii medii, numita otita medie
- V-ati lezat membrana timpanica folosind un betisor de ureche, creion sau orice obiect introdus in ureche
- Aveti leziuni ale urechii in urma unei explozii, fracturi craniene sau lovituri puternice
- Dezvoltati barotrauma, o afectiune ce poate aparea atunci cand timpanul este afectat de modificari bruste ale presiunii aerului, fenomen deseori intalnit in timpul zborului in avion
Inainte de interventie, medicul specialist ORL va va examina urechea medie si functia auzului…
Orice informatii despre sanatate de pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Accesați articolul integral pe