ziare.com
ziare.comSanatate & Fitness

Tentațiile culinare din vacanță: ”Ne putem îngrăşa şi cu 5 kg în concediu”. Cum le dăm jos

În vacanţă suntem predispuşi să luăm în greutate, iar sistemul „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare.

Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a explicat într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi” că în timpul concediului nu trebuie să ne abatem de la cele trei mese ale zile. Este important să nu renunţăm la micul dejun, iar masa de seară să nu fie la ore foarte târzii pentru a nu îngreuna digestia.

Pe de altă parte, nu trebuie să asociem alimentaţia echilibrată în vacanţă cu ideea de diete sau restricţii, ci mai degrabă să fim atenţi la ce şi cât mâncăm.

Cum ar trebui să mâncăm atunci când plecăm în concediu fără să ne îngrășăm

Pentru a evita creşterea în greutate, este important ca şi în vacanţă să respectăm regulile de bază ale unei alimentaţii sănătoase, respectiv să mâncăm la timp, să nu mâncăm porţii foarte mari de alimente şi să ne hidratăm.

Este bine să ne oprim din mâncat când ne săturăm și să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe.

Este recomandat să nu mâncăm foarte repede, să savurăm alimentele consumate. Mâncatul în viteză cauzează balonarea şi aerofagia.

Fără alcool în exces

O jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, în schimb, consumul unei cantităţi mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariţia arsurilor gastrice şi a refluxului acid.

Sfaturi pentru cei care merg la all inclusive

În cazul celor care optează pentru o vacanţă „all inclusive” există tendinţa de a mânca mai mult atunci când avem la dispoziţie foarte multe tipuri de alimente.

Ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare, astfel încât să putem controla porţiile.

Dacă alegem să gustăm din mai multe variante de meniu, trebuie să avem grijă ca porţia totală de mâncare consumată la o masă să nu fie foarte mare.

Programul ideal al meselor în vacanţă

Dacă ne trezim dimineaţă, este important să luăm micul dejun. Dacă ne trezim mai târziu, putem începe ziua cu o gustare mai uşoară.

Este important ca pe tot parcursul zilei, să păstrăm programul meselor principale, astfel încât să nu ajungem să ni se facă foarte foame.

Masa de seară să nu fie luată foarte târziu şi să nu fie alcătuită din meniuri greu digerabile, bogate în grăsimi.

Cât ne îngrășăm în medie în concediu

Conform studiilor, creşterea în greutate după o vacanţă de una-două săptămâni, poate fi de până la 5 kilograme, existând şi excepţii care depăşesc această valoare.

Persoanele care, în mod normal, au o alimentaţie echilibrată, nu pot mânca excesiv în vacanţe şi, chiar dacă se confruntă cu o creştere în greutate după concediu, organismul acestora îşi revine uşor, după reluarea programului normal.

Cât de greu sunt de dat jos aceste kilograme puse în vacanţă

Simpla revenire la o alimentaţie echilibrată poate să fie suficientă pentru a ajunge la greutatea dinaintea concediului.

Nici nu este recomandat ca, după mesele copioase din perioada vacanţei, să trecem pe un regim alimentar excesiv de restrictiv.


Citiți articolul original pe ziare.com

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (ziare.com). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *