digi24
digi24.roActualitateInternational

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

ACTUALIZARE 9.40 Nava cargo Razoni sub pavilion Sierra Leone, care este încărcată cu porumb, se va îndrepta spre Liban, a transmis ministerul turc.

Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a estimat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.
„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite”, adaugă Ministerul turc al Apărării.

Mai mulți oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

În 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Zelenski, după bombardamentele de la Nikolaev: Niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns

ACTUALIZARE 9.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei, el anunţând că armata ucraineană va riposta, scrie Agerpres.

”Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii”, a spus Zelenski într-un mesaj video. El a adăugat că ”niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre”.

În prezent, trupe ruse sunt mutate din estul Ucrainei către zonele ocupate Herson şi Zaporojie, aflate în partea de sud a ţării.

Ministerul britanic al Apărării: Ofensiva rusă din Donbas a eșuat

ACTUALIZARE 9.20 Rusia a eșuat să realizeze o străpungere decisivă în regiunea Donbas, conform planului inițial al ofensivei începute în aprilie, și se vede nevoită acum să-și adapteze, cel mai probabil, din mers strategia, se arată în analiza de luni a ministerului britanic al Apărării despre situația războiului din Ucraina.

Concomitent, Zaporojie a devenit o zonă „vulnerabilă” pentru trupele ruse, care au nevoie în prezent de întăriri pentru a putea menține linia frontului, conform ministerului britanic.

În ultimele patru zile, Rusia a continuat să inițieze „asalturi tactice” pe axa Bahmut, la nord-est de Donteșk, în urma cărora a obținut progese minore.

De asemenea, conform informațiilor furnizate săptămâna trecută de autoritățile ucrainene, Rusia își relochează o parte importantă din forțele concentrate în sectorul nordic al Donbasului către sudul Ucrainei.

Editor : G.M.


Citiți articolul original pe digi24.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (digi24.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *