ULTIMELE STIRI

luni, 8 august, 2022
stirihub.ro
stirihub.roTech & Stiinta

Oamenii de știință au dovezi ca specii antice de panda au existat în Europa

lensa.ro

Deși astăzi există doar o singură specie de panda pe planetă, concentrată în câteva lanțuri muntoase din centrul Chinei, o multitudine de specii de panda au cutreierat cândva o zonă mult mai impresionantă din Asia și Europa.

Acum, într-o analiză din Journal of Vertebrate Paleontology , oamenii de știință spun că au găsit unul dintre acești urși antici. Trecând prin Bulgaria în urmă cu aproximativ șase milioane de ani, autorii studiului spun că această specie este ultimul panda cunoscut care a trăit în Europa.

Se cunosc puține lucruri despre vechii panda care au trăit în toată Asia și Europa. Cu toate acestea, analiza unei perechi de dinți de panda i-a ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă ceva mai mult despre acești urși antici. Introducând o specie necunoscută anterior, Agriarctos nikolovi, pentru prima dată, analiza a relevat că proprietarul celor doi dinți a fost unul dintre ultimii urși panda din Europa.

Analiza oferă o nouă perspectivă asupra unora dintre cele mai mari mistere din jurul ursilor pandalor, inclusiv preferința lor pentru legume și marimea habitatului lor. De fapt, autorii studiului spun că cei doi dinți ar putea clarifica dacă animalele antice își au originea în Asia și și-au făcut drum spre Europa, sau invers.

Mai pe larg, analiza luminează importanța investigației paleontologice. „Această descoperire arată cât de puține știm încă despre natura antică și demonstrează, de asemenea, că descoperirile istorice în paleontologie pot duce la rezultate neașteptate, chiar și astăzi”, spune Nikolai Spassov, autor al studiului și paleontolog la Muzeul Național de Istorie Naturală din Bulgaria, în un comunicat de presă .

Colectați în nord-vestul Bulgariei în anii 1970, dinții au stat în depozit la Muzeul Național de Istorie Naturală din Bulgaria timp de cincizeci de ani. „Mi-a luat mult timp să realizez că acestia era dinti unui panda uriaș necunoscut”, spune Spassov într-un comunicat de presă.

Cei 2 dinti, un carnasial superior și un canin superior similare ca dimensiuni cu cele ale unui panda gigant modern, Ailuropoda melanoleuca , cele două exemplare sugerează că A. nikolovi a avut o dimensiune similară cu cea a panda actualului.

Descoperirea dinților în zăcăminte de cărbune indică, de asemenea, că A. nikolovi a locuit în zonele umede împădurite ale Bulgariei în timpul Epocii Miocene, cu aproximativ șase milioane de ani în urmă. În aceste zone umede, spun autorii studiului, A. nikolovi a dezvoltat o dietă predominant vegetariană.

Presiunile de împărțire a zonelor umede cu alți prădători au inspirat probabil gusturile vegetariene ale lui A. nikolovi . „Concurența probabilă cu alte specii, în special cu carnivore și probabil alți urși, explică specializarea alimentară mai apropiată a pandalor giganți de hrana vegetală în condiții de pădure umedă”, spune Spassov într-un comunicat de presă.

Acest lucru se referă la dieta unui panda gigantic modern compusă numai din bambus și bambus. Acestea fiind spuse, în timp ce bambusul a fost prezent în Bulgaria în timpul Miocenului, a fost greu de găsit și mult prea greu pentru A. nikolovi , ai cărui dinți erau puțin mai slabi decât dinții panda moderni. Drept urmare, acești urși străvechi probabil au mâncat plante mai moi, în schimb.

În cele din urmă, autorii afirmă că A. nikolovi a murit din cauza unei schimbări climatice, în care condițiile din ce în ce mai aride si uscate le limitau sursele de hrană.

„Ursii panda giganți sunt un grup foarte specializat de urși”, spune Spassov într-un comunicat de presă. „Chiar dacă A. nikolovi nu era la fel de specializat în habitate și hrană precum panda gigantică modernă, panda fosile era suficient de specializată, iar evoluția lor era legată de habitatele umede, împădurite. Este probabil ca schimbările climatice de la sfârșitul Miocenului în sudul Europei, ducând la aridificare, să fi avut un efect negativ asupra existenței ultimului panda european.”

chilipirul-zilei.ro/

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.