Vrei să progresezi la job sau vrei un loc nou de muncă? Una din metode este să investești în tine și în educația ta, și să îți completezi portofoliul cu calificări. Află din acest articol ce este calificarea la locul de muncă și în ce domenii este posibilă.
Angajatorii pot organiza sesiuni de calificare, pentru angajații lor. Acestea pot aduce un plus de valoare organizației, prin pregătirea mai bună a oamenilor.
Ce înseamnă calificarea la locul de muncă
Referitor la calificarea salariaților organizată de angajator (la locul de muncă), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, reglementează în mod expres la art. 202 și 203 modul de realizare a acesteia. Din aceste prevederi legale rezultă, că pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariați, angajatorul trebuie să încheie un contract de calificare profesională cu salariatul și trebuie să fie autorizat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.
În cazul în care nu este autorizat, apreciem că angajatorul ar avea două opțiuni pentru calificarea/recalificarea salariaților:
1. Să contracteze de pe piață un furnizor autorizat de formare profesională care poate organiza și desfășura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare, necesare salariaților. Această nu reprezintă o calificare la locul de muncă în sensul clasic al noțiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesională, în cazul de față la nivel de calificare, a salariaților proprii. Având în vedere că această ar fi o formare profesională inițiată de angajator, toate cheltuielile sunt suportate de către acesta (art. 197 din Codul muncii). În acest caz sunt aplicabile și prevederile art. 196, 198 și 200 din Codul muncii, în care practic se prevede că modalitatea concretă de formare profesională, drepturile și obligațiile părților, durata formării profesionale, precum și orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligațiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părților și fac obiectul unor acte adiționale la contractele individuale de muncă.
2. O altă cale ar fi certificarea formării profesionale a salariatului/salariaților la un Centru de evaluare a competențelor profesionale. Această cale poate fi utilizată numai în cazul în care salariatul a dobândit cunoștințele specifice unei anumite calificări, fie pe cale nonformală (practicând activități specifice la locul de muncă, eventual învățând meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare, sau prin autoinstruire), fie parțial nonformal și parțial formal (prin cursuri – autorizate sau nu – prin care a dobândit competențe specifice calificării respective). Acest salariat se poate prezența la un Centru evaluare a competențelor profesionale autorizat, poate susține examenul pentru obținerea calificării și apoi acest centru îi eliberează certificatul de calificare. Prin urmare, în cazul în care ați organiza în cadrul societății un curs de calificare, dar nu sunteți autorizați în acest sens, ar trebui că salariatul să susțînă examenul la un Centru de certificare, iar apoi pe baza certificatului de calificare obținut poate fi încadrat conform noii calificări.
3. Calificarea la locul de muncă se poate realiza și prin ucenicia la locul de muncă organizată în conformitate cu Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, cu modificările și completările ulterioare și cu Normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 855/2013, cu modificările și completările ulterioare. Dacă însă nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregătire profesională (inițiere, specializare etc), finalizate cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesională pentru salariații proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităților respective (art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare și art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.522/2003, cu modificările și completările ulterioare).
În ce domenii se apelează la acest tip de calificare
Conform Codului Muncii, există mai multe tipuri de calificări pe care le poți face. Printre acestea, se numără cele de mai jos.
Tehnicieni, maiştri şi asimilaţi
În această clasă intră tehnicienii, specialiști într-un domeniu tehnic. Aceștia intră în una din următoarele categorii
- În fizică și chimie – tehnician metrolog, tehnician hidrometeorolog, tehnician chimist de laborator
- Tehnicieni constructori
- Tehnicieni energeticieni și electricieni
- Tehnicieni în electronică, transporturi și telecomunicații
- Tehnicieni și maiștri mecanici
- Tehnicieni, maiștri petroliști și din chimia industrială
- Desenatori tehnici
- Programatori ajutori
- Tehnicieni, operatori echipamente de calcul
- Tehnicieni operatori roboți industriali
- Tehnicieni și maiștri în industria lemnului
- Tehnicieni şi maiştri în industria sticlei şi ceramicii, materialelor de construcții
- Tehnicieni în științele vieții și ecologiei
- Tehnicieni agronomi, zootehniști și silvici în unități de producție
- Optometricieni și opticieni
- Fizioterapeuţi şi asimilaţi
- Asistenți și tehnicieni veterinari
Lucrători, operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi
În această categorie se regăsesc mai multe tipuri de meserii și calificări: Conductori și controlori în transporturi publice, ghizi, administratori, bucătari, îngrijitoare la domiciliu, infirmiere și îngrijitoare.
Agricultori şi lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit
În această categorie intră persoanele care fac tot felul de activități în agricultură. Printre ele, se numără: Tehnicieni agronomi, Tehnician în agricultură, zootehnişti şi silvici, Tehnician agromontan în unităţi de producţie, Tehnician în silvicultură, Tehnician cartarea agrochimică şi pedologică a solului, solurilor, Tehnician silvic.
Meşteşugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor
Printre meseriile de aici se numără cea de miner, tăietor, șlefuitor, spărgător în piatră, cioplitor în piatră, muncitori în construcții tradiționale, zidar, pietrar, constructori de acoperișuri, parchetari, muncitori constructori utilaje, mecanic utilaje, etc.
Operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse
În această clasă intră meserii precum: operatori instalații și utilaje miniere, operatori de instalații de foraj și extragere a țițeiului, operatori realizare a cuptoarelor și operatori care lucrează și realizează tot felul de instalații.
Alte calificări pe care le poți urma:
Resurse umane
Îți poți lua mai multe calificări, din domeniul resurselor umane:
Inspector resurse umane
Ocupaţia de inspector / referent resurse umane este necesară persoanelor care doresc să se califice în întocmirea şi gestionarea documentelor ce ţin de evidenţa muncii într-o organizatie, de gestionarea relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori, de recrutarea şi selectarea personalului care urmează a fi angajat.
Inspectorul/referentul resurse umane îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiilor publice sau private, în toate organizaţiile care au personal angajat pe bază de contract individual de muncă, indiferent de forma de organizare juridică. Totodată, poate să îşi desfaşoare activitatea şi ca persoană fizică autorizată.
Inspectorul/referentul resurse umane este responsabil de ealizarea următoarelor sarcini:
- întocmeşte documentele de evidenţa personalului şi documentele ce ţin de evidenţa muncii într-o organizaţie;
- gestionează şi arhivează toate documentele de evidenţa personalului şi de evidenţa muncii in societatea în care activează;
- consiliază personalul angajat şi potenţialii candidaţi la angajare – referitor la desfăşurarea relaţiilor de muncă şi a documentelor ce trebuiesc întocmite;
- identifică necesarul de personal şi întocmeşte documentele care urmează a fi utilizate în desfăşurarea procesului de recrutare şi selecţie de personal;
- întocmeşte Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi îl transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă;
- în cazul organizaţiilor cu un număr mai mic de personal, întocmeşte statul de plată pentru personalul angajat şi documentele aferente statului de plată;
- întocmeşte şi gestionează baza de date de personal.
Manager resurse umane
Managerul de resurse umane comunică în mod activ cu toate departamentele companiei, cunoaște în mod constant oameni noi, cercetează, dezvăluie și stimulează calitățile lor bune, îi ajută să depășească obstacole și să atingă realizări. În final, se bucură de o atmosferă în care angajații sunt mulțumiți și foarte motivați, iar compania are succes în afaceri.
Astfel, este necesar ca fiecare manager HR să radieze energie pozitivă. A fi expert în acest domeniu necesită efort, studiu și perfecționare.
Responsabilitățile de bază ale managerilor de resurse umane sunt:
- Gestionarea persoanelor care contribuie individual și în echipă la realizarea obiectivelor profesionale;
- Oferă angajaților posibilitatea de a-și atinge potențialul complet;
- Se asigură ca într-o companie să fie persoana potrivită în locul potrivit.
Design grafic
Pentru a deveni un designer grafic, poți urma mai multe cursuri, prin care poți dobândi abilități noi pentru această meserie.
Dacă ești sau vrei să fii graphic designer, îți poți perfecționa abilitățile urmând un curs acreditat. Printre calificările pe care le poți avea se numără:
- Graphic Designer: un designer grafic se ocupă de crearea de materiale grafice de diverse tipuri (materiale publicitare, bannere, materiale pentru mediul online, identitate vizuală);
- 3D Architect: face grafică 3D, pentru design interior sau exterior, grafică 3D;
- Digital Illustrator: creează ilustrații grafice, bazate pe desen îmbogățit cu mai multe efecte care aduc un plus grafic materialelor și ilustrațiilor.
- DTP designer: realizează design grafic pentru materiale publicitare. Înainte, meseria era asociată cu realizarea de materiale grafice pentru tipar, acum implică realizarea de materiale grafice de tot felul, atât pentru online, cât și pentru tipar.
- Motion Graphic Designer: realizează materiale video, animații și ilustrații animate, gif-uri și tot felul de materiale cu grafică animată de mai multe tipuri.
Programare
Poți deveni programator, învățând mai multe limbaje de codare și programare. Poți deveni:
- Software Tester: Un tester este o persoană care verifică software-uri pentru erori, bug-uri şi defecte sau orice problemă care poate afecta performanța software-ului de calculator sau a unei aplicații.
- Front-End Developer: Front-End-ul este partea aplicației care interacționează în mod direct cu utilizatorul. Cunoscută și sub numele de partea client, aceasta se ocupă de aspectul și funcționalitatea interfeței paginii web. Elementele implementate de către un Front-End developer aplicației includ, dar nu sunt limitate la: stilul, paleta de culori, imaginile, butoanele, meniurile de navigație, comportamentul elementelor vizibile de către utilizator.
- Back-End Developer: Back-End-ul este partea aplicației care nu interacționează în mod direct cu utilizatorul. Cunoscută și sub numele de partea server, aceasta se ocupă de stocarea și managementul datelor prin intermediul bazelor de date, logica de business a aplicației și scrierea de API-uri – interfețe programatice ce expun date din Back-End către aplicația Front-End, și așadar, către client. Deoarece aplicația Front-End este expusă în mod direct clientului, marea parte a logicii de business a aplicației este scrisă în Back-End, pentru a putea evita accesarea logicii aplicației de către persoane din exterior. Comunicarea cu bazele de date se face exclusiv în Back-End, pentru a ne feri de atacuri de tip malware la nivelul bazei noastre de date.
- Full Stack Developer: un full-stack developer este cel care se ocupă de mai multe tipuri de dezvoltare, atât front-end, cât și back-end. Printre limbajele de programare pe care le poți învăța se numără JavaScript, HTML, CSS, Jest, MongoDB, Node.js, React, Java, JUnit, PostgreSQL, C#, ASP.NET, XUnit, Docker, Shell, Hibernate, EF Core.
Vrei să urmezi un curs de calificare gratuit? Citește și:
Unde poți face cursuri de calificare gratuite și care sunt condițiile
Citiți articolul original pe bestjobs.eu