republica.ro
republica.roActualitateNational

Profesorul Cristian Păun: Inflația este foarte probabil să ajungă la peste 20%. Ea lovește în cei foarte săraci și își găsește locul, în condițiile în care avem deja veniturile suprataxate

Inflația galopantă cu care se confruntă economia, care este probabil să depășească 20%, creșterile anunțate de taxe și nivelul ridicat al taxării aplicate pe muncă vor duce la reducerea puterii de cumpărare a românilor, cele mai afectate urmând să fie persoanele cu venituri mici, a explicat profesorul Cristian Păun, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Inflația mare pe care o avem acum și pe care nu am avut-o la criza din 2009 – nu a fost o problemă de inflație atunci – poate duce la două reacții – la acea spirală pe care nu ne-o dorim, inflație-salarii (…), acum e începutul, pentru că mă uit la prețurile de producție, unde dinamica lor este de 3 ori mai mare decât dinamica prețurilor de consum, adică la produsul finit. Cu siguranță, acea dinamică la materiile prime va ajunge în lunile următoare și în produsele finite. Deci nu se oprește la 15% (inflatia-n.n.), e foarte probabil să ajungă la 20% plus, nu am nici cea mai mică urmă de îndoială. Cu o inflație la producție de 50%, nu ai cum să ai 15% la consum astăzi. Inflația lovește în cei foarte săraci și își găsește locul, în condițiile în care noi avem deja veniturile suprataxate”, spune Cristian Păun.

„Imaginați-vă că luați un salariu brut, din care statul se înfruptă cu 46% (taxele pe muncă -n.n.), vine apoi un TVA de 19%, în medie, deci din start din salariul dvs brut de 1.000 de lei, statul își ia direct, în momentul în care mergeți cu salariul să consumați ceva, undeva la 60-70% doar din taxarea pe muncă și din TVA. Or dacă mai punem și o inflație de 20%, ce îmi rămâne, ca putere de cumpărare, din mia aia de lei? Deci dacă intrăm în spirala inflație – salarii, în lunile care urmează, avem o problemă. Și doi, avem o problemă dacă guvernul nu începe o politică directă, dură, de susținere a deficitului”, a arătat profesorul Cristian Păun.

Întrebat dacă majorarea taxelor, decisă de guvernul PNL-PSD, va avea un efect de stimulare sau de temperare a inflației, profesorul spune că inflatia trebuie să se regleze din raportul cerere-ofertă.

„Multe din aceste taxe le vedem că sunt aplicate mediului de afaceri, mai ales IMM-urilor, de la care așteptăm producția autohtonă. Or tu, în momentul în care crești taxarea, tu inhibi producția, reduci apetitul oamenilor să își dezvolte o afacere. Vedem o temperare a cererii, prin creșterea dobânzilor, dar pe de altă parte noi trebuie să vedem o propulsare a producției.

Deja producția e într-o mare problemă, pentru că cresc dobânzile. Când cresc dobânzile, investițiile în producție se temperează. Deja reacția va fi, la nivelul producției, să mai așteptăm cu investițiile. Or dacă acum guvernul vine și spune că microîntreprinderile trec pe o impozitare mai agresivă, este o problemă. Tu pui pe aceste firme încă o povară prin două moduri – direct, prin creșterea fiscalității, și doi, prin reducerea la 500.000 euro a plafonului la microîntreprinderi. Taxarea pentru aceste entități crește din două părți, Și atunci pune paie pe foc, pentru că inflația trebuie să se regleze din raportul cerere – ofertă”, a mai punctat profesorul Cristian Păun.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sămbăta și duminica, de la ora 14.00. 


Citiți articolul original pe republica.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (republica.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...