Atacurile rusești cu rachete asupra portului Odesa au reaprins temerile legate de o penurie globală a grâului. Situația părea să se stabilizeze, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, președinția turcă anunța un acord încheiat sub egida ONU, prin care urmau a fi facilitate exporturile de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea unor țări sărace din Africa.
Dar bombardamentele rusești pun un mare semn de întrebare asupra viabilității unui asemenea acord. Portul Odesa este vital pentru exporturile ucrainene și eforturile care se fac pentru găsirea unor rute alternative, prin România, de exemplu, nu pot compensa contribuția marelui port de la Marea Neagră, prins actualmente în ghearele războiului declanșat de Rusia.
Președintele Zelenski a denunțat deja reaua credință a Rusiei, afirmând că bombardamentele reprezintă „un scuipat în fața Națiunilor Unite”.
În acest timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a început un turneu pe continentul african, cuprinzând Egiptul, Etiopia, Uganda și Republica Congo, țări puternic dependente de livrările de cereale ucrainene.
Dezinformare cu premeditare
Înainte de a pune piciorul pe pământ african, Lavrov a publicat un articol de opinie în mediile de dezinformare ale Kremlinului, în care a învinuit din nou Occidentul pentru criza alimentară globală care se profilează. Zeci de instituții media din Africa au preluat imediat articolul, care a fost amplu distribuit pe rețelele de socializare.
Iar problema este că Africa se dovedește extrem de vulnerabilă la acest tip de propagandă. Țările europene au blocat activitatea toxică a unor rețele precum Sputnik sau RT, dar mesajul lor poate ajunge nestingherit la milioane și milioane de oameni de pe pământ african.
După cum remarcă Politico, descinderea lui Lavrov în Africa urmează unui val de articole susținute de stat ul rus și de postări din rețelele de socializare, care au dat vina pe Occident pentru criza alimentară care a cuprins continentul.
În recentul său articol de opinie, de exemplu, ministrul rus de externe a spus că Europa și SUA au agravat penuria de alimente în urma pandemiei de COVID-19, în timp ce sancțiunile Occidentului împotriva Moscovei sunt cauza acestei crize.
Ceea ce nu spune ministrul rus este că, în realitate, sancțiunile occidentale nu privesc exporturile rusești de cereale, tocmai pentru a nu pune în pericol stabilitatea alimentară pe plan global.
Rusia, în schimb, blochează exporturile ucrainene, își încalcă propriile angajamente luate sub egida ONU și merge să propage minciuni în Africa, acolo unde oamenii au, totuși, nevoie de grâu, nu de propaganda Kremlinului.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica
Citiți articolul original pe rfi.ro