Echipa României a încheiat Cupa Mondială de rugby din Franța cu cel mai slab bilanț din istorie: patru meciuri jucate, patru meciuri pierdute, 0 puncte de meci, 32 de puncte marcate, 287 primite, patru eseuri marcate, 43 primite. Jurnalistul de rugby Chris Thau face o analiză a declinului rugby-ului românesc.
Chris Thau a fost directorul publicații International Rugby Board (predecesorul World Rugby) și a urmărit îndeaproape toate evoluțiile echipei României, în număr de nouă, din cele 10 Cupe Mondiale, începând cu prima din 1987. El explivcă într-un interviu exclusiv la RFI România cum s-a ajuns în 36 de ani la acest rezultat catastrofal.
Chris Thau: Declinul rugby-ului românesc a început chiar de la prima participare la Cupa Mondială din 1987, în momentul în care celelalte echipe au descoperit cantonamentul ca metodă de pregătire pentru competiții importante, au început să lucreze la tehnica individuală, au început să facă ceea ce românii făceau de peste 20 de ani în sportul semi-profesionist românesc.
Primele noastre înfrângeri de la Cupa Mondială din 1987, 12 – 55 cu Franța și 28 – 55 cu Scoția dovedesc acest lucru, iar singura victorie obținută, 21 – 20 cu Zimbabwe i s-a datorat lui Mircea Paraschiv care în ultimele minute ale jocului a reușit să schimbe rezultatul.
Cea mai bine pregătită echipă din istoria participărilor la Cupa Mondială a fost cea din 1991, care l-a avut ca antrenor pe Peter Ianusevici. Acea echipă ar fi avut șansa să ajungă în sferturi de finală sau, cine știe, mai departe, dacă nu ar fi avut ghinion… [continuare]
Accesați articolul integral pe rfi.ro