Distrugerea barajului de la Nova Kakhovka poate avea consecințe ecologice majore. Autoritățile ucrainene constată deja scăderea accentuată a salinității Mării Negre în zona de coastă și creșterea gradului de poluare. Autoritățile din țările riverane urmăresc cu atenție situația, mai ales că ne aflăm la începutul sezonului estival.
Va trece mult timp până ce vom putea înțelege la adevărata lor dimensiune consecințele distrugerii barajului de la Nova Kakhovka.
După cum știm, Naţiunile Unite au avertizat că ruperea barajului de pe fluviul Nipru va avea un impact considerabil asupra securităţii alimentare mondiale, de natură să antreneze o creştere a preţurilor la alimente şi să provoace probleme în alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni.
În ce privește regiunea noastră, avertismentele ministrului ucrainean al ecologiei, lansate într-un interviu acordat rețelei tv americane CNN sunt de natură să ne îngrijoreze.
Potrivit ministrului Ruslan Strilets, atacul asupra centralei este un dezastru pentru mediul înconjurător nu doar al Ucrainei, ci și al întregului continent. Prin aruncarea în aer a barajului – susține oficialul de la Kiev – Rusia a făcut inutilizabili peste 18 kilometri cubi de apă. Mai mult de 50.000 de hectare de păduri ucrainene sunt inundate și cel puțin jumătate dintre ele pot muri…
Accesați articolul integral pe