Ucraina a început pregătirile pentru a face față trupelor nord-coreene desfășurate în regiunea rusă Kursk, în condițiile în care implicarea Coreei de Nord, o altă putere nucleară, de partea Rusiei riscă să extindă și să escaladeze conflictul. Pentagonul din Statele Unite a confirmat marți prezența trupelor nord-coreene în Kursk, unde Ucraina a lansat o contraofensivă acum aproape trei luni.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că „există un număr mic [de soldați nord-coreeni] în regiunea Kursk, iar câteva mii sunt pe cale să ajungă acolo sau urmează să sosească în curând”. Un oficial sud-coreean de rang înalt a precizat miercuri că aproximativ 3.000 de soldați nord-coreeni sunt mutați aproape de liniile frontului.
Luni, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat această mobilizare, declarând: „Astăzi pot confirma că trupele nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități ale armatei nord-coreene sunt desfășurate în regiunea Kursk.” Rutte a caracterizat această mișcare drept „o escaladare semnificativă a implicării Republicii Populare Democrate Coreene în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a conflictului”.
Ryder a menționat că în estul Rusiei sunt antrenați în total 10.000 de soldați nord-coreeni, iar săptămâna trecută serviciile de informații sud-coreene și ucrainene au sugerat că numărul ar putea ajunge la 12.000. Cu toate acestea, impactul real al acestor trupe asupra efortului de război al Rusiei rămâne neclar, având în vedere că nevoile de personal ale Rusiei sunt foarte mari.
Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Pavlyuk, a raportat duminică, prin Telegram, că în ultima săptămână au fost estimați peste 10.520 de soldați ruși morți sau răniți. În regiunea Kursk, doar în ultimele trei luni, Rusia ar fi suferit pierderi de aproximativ 17.800 de militari, dintre care 6.600 uciși, conform comandantului suprem al Ucrainei, Oleksandr Syrskii.
Cu toate acestea, numeroși experți sunt sceptici că sprijinul militar oferit de Coreea de Nord va aduce o schimbare semnificativă în desfășurarea războiului. Într-un studiu recent pentru Fundația Friedrich Naumann, cercetătoarea Olena Guseinova a concluzionat că, în cel mai bun caz, Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei între 15.000 și 20.000 de soldați cu diverse calificări. „Chiar și în acest caz, este puțin probabil ca asistența nord-coreeană să schimbe cursul general al războiului,” a precizat Guseinova.
Guseinova a explicat că dificultățile sunt atât politice, cât și militare. „Trimiterea unui număr mare de soldați implică provocări legate de controlul mișcărilor lor pe teren, ceea ce crește riscul de dezertare sau de trecere în tabăra inamică”, a scris ea, adăugând că „este necesară prezența unor echipe de securitate care să monitorizeze îndeaproape trupele”. Guseinova a subliniat și faptul că „Coreea de Nord nu își poate permite să își epuizeze resursele umane valoroase, mai ales având în vedere că principalul său adversar, Coreea de Sud, are o populație de două ori mai mare”.
Desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia pune accent pe cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia și amplifică îngrijorările comunității internaționale