În momentul în care îți cauți un job nou, în orice domeniu ar fi acesta, ai nevoie și să-ți descrii bine competențele pentru a putea obține un loc de muncă nou. Există competențe pe care le dobândești la locul de muncă și pe care este bine să le subliniezi în CV-ul tău. Află din acest articol care sunt acestea și cum să le menționezi în CV-ul tău.
Care sunt competențele dobândite la locul de muncă
Competențele dobândite la locul de muncă sunt acele competențe pe care le crești la locul de muncă, și de care ai nevoie pentru a progresa în carieră. Sunt acele abilități și competențe generate de la locul de muncă. Abilitățile dobândite sunt talente și expertiză obținute adesea prin educație sau experiență. Acestea includ abilități soft, cum ar fi comunicarea și abilități tehnice, cum ar fi programarea computerelor.
Dobândirea de abilități te poate ajuta să te pregătești pentru a îndeplini funcțiile postului tău. la un nivel competent și pentru a te ocupa cu alte roluri din industria ta. Poți face acest lucru prin practică și angajament și căutând un internship sau un stagiu, urmând formare la locul de muncă, citind cărți conexe și urmând cursuri.
Exemple de competențe dobândite la locul de muncă:
1. Abilități de comunicare orală și în scris
Fie că vrei să îți găseșți un nou job, să obții o mărire sau să avansezi în funcție, ai nevoie de abilități de comunicare bine puse la punct. Trebuie să știi să transmiți un mesaj clar și concis, trebuie să fii un bun ascultător și să demonstrezi că ai înțeles perfect întrebările, trebuie să îți adaptezi limbajul și să demonstrezi că ai un vocabular bogat, trebuie să știi să „te vinzi”.
2. Abilitatea de a lucra în echipă
Dacă îndeplineșți criteriul numărul 1, atunci cu siguranță că lucrurile vor fi ceva mai simple pentru ține la acest punct, deși nu e suficient. Abilitățile de bună interacțiune cu ceilalți sunt, de multe ori, în top 3 cele mai căutate aptitudini ale unui potențial angajat. Trebuie să demonstrezi că poți face parte dintr-o echipa, că poți să-ți asumi responsabilități, dar și să delegi, atunci când este cazul.
3. Gândire critică
Abilitatea de a lua decizii, de a evalua corect informațiile și de a găsii soluții este esențială pentru angajatori. Ei vor să știe că se pot baza pe ține în situații de criză, că ești capabil să iei deciziile corecte și că nu vei face nimic care să le pună în pericol afacerea.
6. Abilitatea de a lucra sub presiune
Trebuie să demonstrezi că ești capabil să rămâi calm în situații de criză, să lucrezi contratimp și, cel mai important, să respecți deadline-urile.
7. Creativitate
Când vorbim de creativitate, gândul ne fuge rapid la conceptul de creație artistică. Ei bine, când vine vorba de obținerea unui loc de muncă, lucrurile nu stau deloc așa. Angajatorii apreciază persoanele creative pentru că sunt în stare să găsească și să aplice soluții, pentru că se descurcă bine în orice situație și pentru că le pot furniza idei „de milioane”.
De ce e important să le treci în CV-ul tău
Abilitățile dobândite te pot ajuta să progresezi în rolul tău actual și, eventual, să găsești noi oportunități de carieră. Această cale de dezvoltare te poate ajuta, de asemenea, să te menții la curent în mediile și practicile de lucru în continuă schimbare. Unele beneficii ale dobândirii de abilități includ:
- Construirea încrederii și a sentimentului de realizare
- Crearea unui CV mai puternic
- Dezvoltarea unei mentalități de creștere și de flexibilitate
- Diversificarea responsabilităților de serviciu
- Creșterea vitezei de învățare
- Crearea unei posibilități de promovare
Exemple de competențe dobândite la locul de muncă. Cum să le treci în CV
Fiecare industrie are abilități unice care pot ajuta angajații să aibă succes. Aceste abilități dobândite sunt utile pentru a le include în CV-ul și scrisorile de intenție pentru a îți arăta competența în domeniu. Iată câteva exemple de abilități dobândite în mai multe industrii pe care le poți dezvolta.
Pentru asistente medicale
O asistentă medicală are nevoie de mai multe competențe pentru a-și exercita meseria, printre care se numără cele de mai jos:
- Îngrijirea pacientului
- Cunoștințe medicale/clinice
- Învățare bazată pe practică și îmbunătățire
- Abilități interpersonale și de comunicare
- Profesionalism
- Practică bazată pe sistem
- Adaptabilitate la situații noi și complexe;
- Asumarea responsabilității față de actele proprii, inclusiv față de eventualele erori;
- Spirit de echipă și capacitatea de a lucra independent;
- Respect față de lege și loialitate față de instituție;
- Discreție și respect față de caracterul confidențial al informațiilor și datelor cu care vine în contact;
- Abilitatea de a asculta și înțelege informații și idei;
- Gestionarea eficientă a propriului timp.
Dacă îți cauți un job de asistent medical, poți accesa oferta de locuri de muncă de pe BestJobs.
Pentru educatoare
O educatoare este persoana care are grijă de educația copiilor. Pentru a fi o educatoare bună, ai nevoie să dai dovadă de următoarele competențe și abilități.
- Dai dovadă de blândețe, empatie, seriozitate și responsabilitate în ceea ce privește îngrijirea și supravegherea copiilor aflați în grupele tale;
- Comunici foarte bine cu cei mici și reușești să îi faci să fie atenți la ceea ce ai de spus;
- Te adaptezi cu ușurință oricărei situații, fiind pregătit pentru a reacționa rapid chiar și în situațiile de criză (de exemplu, un conflict între copii);
- Ai un spirit de observație foarte bun;
- Ești o fire veselă, cu o atitudine pozitivă;
- Ai o răbdare de fier și reușești să îți păstrezi calmul și controlul în fiecare moment;
- Dai dovadă de fermitate în luarea deciziilor și în implementarea lor, astfel încât să păstrezi ordinea și disciplina în cadrul grupelor de copii cu care lucrezi;
- Ești onest, consecvent și perseverent, reușind să îți păstrezi energia pentru activitățile din fiecare zi;
- Ai o cultură generală bogată și multă imaginație, doi factori esențiali, care te ajută să găsești întotdeauna noi soluții creative pentru formarea și educarea copiilor.
Vrei să lucrezi ca educatoare și îți cauți un job în acest moment? Accesează oferta de locuri de muncă de pe BestJobs.
Pentru contabili
Dacă vrei să fii un contabil bun, ai nevoie de mai multe competențe și abilități. Printre acestea, se numără cele de mai jos.
Adaptare: Constă în aplicarea de cunoștințe contabile, financiare, fiscale, administrative etc. pentru a rezolva problemele din lumea reală, pentru a le aplica în orice mediu (industrie, comerț, sectorul serviciilor, la nivel global sau în alte țări).
Comunicare: Aceasta implică cunoașterea altor limbi (engleză), alocarea unui timp adecvat pentru a interacționa cu alte persoane, capacitatea de a transmite cunoștințele și capacitatea de a face publice obiectivele și de a-i implica pe alții.
Negociere: Abilitatea de se pune de acord cu membrii companiei, cu alți profesioniști, cu autoritățile guvernamentale și, în general, cu fiecare persoană cu care intră în contact.
Intelectuale: Capacitate de cercetare, gândire abstractă, logică, raționament, analiza critică, înțelegerea faptelor care sunt nelocalizate sau incomplete, identificarea și anticiparea problemelor, găsirea de soluții, gândire inductivă și deductivă, capacitatea de a judeca bazându-se pe alternative, fapte și date.
Interpersonale: Să lucreze ca o echipă, să organizeze și să delege sarcini, să motiveze și să dezvolte, să evite și să rezolve conflicte, să fie lider, să interacționeze cu oameni de diferite personalități și niveluri intelectuale într-un mediu global.
Personal: Gândire creativă și viziune, cercetare și anchetă, comportament etic, motivație, persistență, empatie, sensibilitatea față de angajarea socială, angajamentul față de studiu pe tot parcursul vieții.
Ești contabil și îți cauți un loc de muncă în acest moment? Vezi care este oferta de joburi de pe BestJobs.
Accesați articolul integral pe bestjobs.eu