ULTIMELE STIRI

duminică, 25 septembrie, 2022
LIFE
Lifestylestirihub.ro

Relația cu banii și succesul personal – bestjobs Casual

Am discutat cu Ana Nicolescu, antreprenor (fondator al agenției de PR și comunicare Parenting PR), business coach, strateg de comunicare și coach de dezvoltare personală. Ana este și mamă și a construit comunități online, offline, geografice și nișate pentru clienții din agenție, a scris o carte pentru copii cu alte mame și blogerițe.

Spune-ne câte ceva despre tine.

Sunt Ana Nicolescu, sunt jurnalist ca formare, am lucrat 12 ani în presă, iar de când sunt mama am pornit drumul către antreprenoriat. Am început cu un blog de parenting care a devenit în timp recunoscut la nivel international, am creat o comunitate de 550 de bloggeri părinți pentru care am făcut o școală informală ca ei să învețe să-și facă vocea cunoscută și împreună să schimbăm mentalități și legi în România.

După campanii umanitare și de CSR cu nișa de bloggeri părinți, dar și după colaborări cu branduri mari pe partea de blogging, am deschis agenția de comunicare Parenting PR, unde am oferit de la început ghidare și implementare pe partea de awareness, vizibilitate, parteneriate, lansări pentru clienți, dar și consiliere pentru mamele care voiau să-și înceapă un mic business în paralel cu job-ul lor sau voiau să încerce o idee de proiect în timp ce erau în concediul de creștere a copilului.

În pandemie am observat că multe business-uri se mută în online și clienții pe care îi aveam în offline și nu puteau să treacă în online au înghețat contractele. Însă au început să vină spre mine antreprenorii care nu știau cum să comunice în online, cum să ajungă la clienții lor, cum să urmărească ce s-a schimbat în viața clienților lor în timpul pandemiei și implicit nu știau cum să creeze produse și servicii adaptate noilor nevoi din piață și cum să le facă vizibile.

Așa că am creat serviciul de consultanță de comunicare strategică de business și de doi ani ajut constant și ancorat soloprenoarele care vor să treacă de la faza de proiect la cea de afacere.

M-am acreditat ca trainer, Business Coach și Change Strategist și am creat o metodă în pași simpli pentru clientele mele. Nu aș fi reușit să fac toate astea dacă nu lucram cu mine în programe de autocunoaștere, terapie, mediații, rebirthing, theta healing sau constelații.

Toată evoluția mea către antreprenoriat este datorată fetelor mele care m-au trezit și m-au adus în punctul în care să-mi conștientizez valorile, potențialul și ce vreau eu de la viață.

Ce înseamnă prosperitatea, din punctul tău de vedere?

Pentru mine înseamnă să trăiesc, să ofer și să conțin din preaplinul meu, din înțelegerea a cine sunt, din potențialul meu și din asumarea misiunii mele.

Până să mă cunosc cu adevărat pe mine credeam despre mine că sunt ce spun alții că sunt. Și mult timp am acționat atât personal, cât și profesional doar ca să demonstrez că sunt bună, că merit, că am dreptate, că sunt demnă de luat în seamă, că pot să performez, să fiu un angajat bun, un coechipier de încredere, o parteneră fidelă pe care să poți să te bazezi.

Am construit concepte, evenimente, comunități, am urcat pe scenă și am spus lucruri valoroase, am provocat salturi calitative în cei care mă auzeau, dar înainte să fiu vindecată, o făceam din rănile mele și din dorința de a da bine, de a fi văzută și validată. Ți s-a întâmplat și ție?

Și oricât de mult aveam: bani, prieteni, familie, casă, mașină, excursii în alte țări, tot simțeam că ceva lipsește. În niciun caz nu mă simțeam prosperă și nici nu eram prezentă la prosperitate, ci la golul pe care îl simțeam, dar nu puteam să spun concret de la ce e și cu ce pot să-l umplu autentic.

După ani de lucru cu mine, am învățat să-mi văd potențialul și să știu ce să fac cu el. Cum să-l folosesc nu ca să demonstrez ceva, ci ca să ofer, să construiesc și să-mi îndeplinesc misiunea.

Am rămas, de-a lungul timpului, fără o parte din prieteni, fără o parte din familie, dar mă simt prosperă pentru că mă uit acolo unde oamenii au nevoie de mine și eu sunt în serviciul lor. Mă bucur odată cu clienții mei de creșterea lor, cu comunitățile pe care le-am creat, cu copiii mei și mă simt prosperă financiar, emotional și relational.

Ce ai sfătui o persoană care vrea să fie prosperă din punct de vedere financiar, dar și la nivel relațional?

Să înceapă să lucreze cu ea. Să se vadă în programe de autocunoaștere. Apoi să creeze ceva din cine ea.

Ca să treacă de la idee la proiect să apeleze la un business coach sau la un coach pe carieră și apoi să implementeze ce află.

Să fie disciplinată, rezilientă și să nu-și piardă din vedere obiectivul profesional. Să fie atentă la managementul timpului și la focusul greșit. I-aș recomanda cartea Esențialismul și Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul.

Din experiența mea, ca să fii prosper e nevoie să îți știi propria valoare, să fii prezent la prosperitate cu tot ce înseamnă ea, adică să o vezi, să fii recunoscător că ai accesat-o, să știi să o gestionezi și să nu o transformi în risipă și să te conectezi zilnic cu ea. Aș zice că mai întâi este o conectare energetică la spațiul prosperității, iar apoi urmează manifestarea ei în spațiul fizic.

Dacă ne uităm așa, atunci nu mai este neapărat relevant să punem prosperitatea pe categorii: relațional, emoțional, profesional etc. Ea este și atât. Și se manifestă în toate domeniile vieții.

În căutările mele spirituale, un coach de feng-shui mi-a spus la o analiză pe coloanele destinului că am trei saci cu bani în destinul meu. Ceva imens, din câte înțeleg. Doar că nu este suficient să îi am în plan energetic, ca drept divin, ci e nevoie să fac ceva ca să-i accesez și să-mi activez prosperitatea. Complicat? Pff, I know 😊

Cum poți progresa în carieră, dacă te simți blocat?

Din punctul meu de vedere și din experiența mea ca și coach, nu poți progresa la nivel profund. Poți să ai iluzia că progresezi sau poți să ai rezultate remarcabile pe un anumit segment în carieră.

Însă adevăratul progres este atunci când faci acțiunile din preaplinul tău, așa cum ziceam mai sus, nu din răni, adică nu să demonstrezi că poți, să ești bun, să-ți întreci colegul, să-l calci pe cap ca să obții o mărire de salariu pe care n-ai unde să-l cheltuiești că muncești zi lumină. Sau îl risipești, nu îl investești.

Și desigur, ține de autocunoaștere, de deblocare și să te întrebi constant dacă ceea ce faci îți aduce bucurie, dacă produci o transformare în oamenii din echipa ta și cum le creezi tu contextul ca ei să fie cine sunt ei cu adevărat și să fie performanți.

Ca să faci asta e nevoie să fii tu aliniat la potențialul tău, apoi să-l vezi și în cei din jur și să gândești nu doar la nivel individual, ci și colectiv.

Ce ai sfătui oamenii ca să combată starea de stres cauzată de inflație și de creșterile de prețuri?

Eu cred că starea de stres este provocată tot de o lipsă de conectare autentică cu cine ești. Inflația, creșterile de prețuri sunt doar pretexte ca să exprimi cine ești tu cu adevărat și să-ți refulezi fricile.

Atunci când ești aliniat cu tine știi că vei găsi mereu idei creative ca să faci față oricăror provocări pe orice plan. Și, mai mult decât atât, te vei uita la:

  • Ce ai de învățat din situația asta.
  • Ce ai de văzut despre tine și până acum nu ai văzut de ai ajuns aici
  • Unde ai nevoie să crești ca inflația și creșterile de prețuri să nu îți mai cauzeze stres. Poate ai nevoie să faci un salt calitativ în abundența ta. Poate e nevoie să stai pe mai multe picioare financiare și să ai venituri pasive din chirii, de exemplu sau poate poți să monetizezi un hobby.
  • Îți recomand așadar programe de autocunoaștere (laitmotivul acestui articol, o să zici) și de educație financiară. Uite doi traineri foarte buni: Adrian Asoltanie și Anamaria Ciuhuță

Care este mindset-ul pe care trebuie să îl ai, ca angajat, dacă vrei mai multă prosperitate?

Să oferi valoare.

Să te uiți la ce poți să faci tu și îți aduce bucurie.

Să vezi cum contribui tu la creșterea altora din echipă. Contibuția e o latură esențială pentru prosperitate.

La fel și alinierea, disciplina, reziliența, setarea unui obiectiv, stabilirea unei viziuni comune cu ceilalți colegi.

Care e visul tău măreț? Ce vrei să faci mai mult descât să muncești 8 sau 10 ore? Poate te implici într-o campanie de CSR sau într-una umanitară, poate vrei să te oferi să menții nivelul de energie cât mai sus în echipă și îi inspiri pe colegii tăi să se hidrateze, să mânănce sănătos, să facă mișcare.

Să ai o perspectivă de 360 de grade a ce poți să faci tu cu ce ai.

Dacă vrei să faci trecerea către antreprenoriat, cum poți face primii pași dacă ești încă într-un job full-time?

Mai întâi de toate să nu încerci apa cu ambele picioare. Aș recomanda să începi în afara orelor de program, în weekend câte două ore, să pui pe hârtie o viziune. Apoi să stabilești câteva obiective, un fel de plan și care sunt pașii care te duc acolo.

Îți recomand să vorbești mai întâi cu un career coach și să te lămurești dacă într-adevăr viața de angajat nu cumva e cea mai potrivită pentru tine și poți să-ți găsești un job care să te împlinească, să te pună în valoare, să îți aducă bucurie și prosperitate.

Apoi întâlnește-te cu un business coach să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să lansezi un business și ce presupun primii doi ani (cel puțin) de antreprenoriat. Aici verifică dacă percepțiile tale despre antreprenoriat sunt valide. De exemplu, dacă ești mamă și vrei să ai o afacere ca să ai mai mult timp cu copilul tău, ei bine s-ar putea să ai o deziluzie.

Un business coach poate să îți spună cum să te raportezi la piață, cum să cercetezi dacă produsul sau serviciul tău este cerut pe piață, dacă și cum poți să te nișezi ca să ai un avantaj competitiv și să facă o estimare de venit.

Ce rutină ai care te face să prosperi și să te simți bine, în același timp, dar să ai timp și de familie și de ceea ce îți face plăcere?

Disciplina e cuvântul magic. Și integritatea.

În fiecare dimineață încep cu hidratare, sport, fie cardio, fie yoga, pilates, stretching, o activitate care să-mi pună în mișcare sângele și să-mi oxigeneze creierul și inima.

Urmează un duș rece sloi, respirație conștientă, meditație de ancorare, aliniere și setare de intenție. Un suc verde și suplimente și sunt gata de muncă, adică am energie să fac ce mi-am propus, sunt aliniată la misiunea mea, nu-mi pierd focusul și nu mă pierd în distrageri.

Fac ceea ce spun că fac și nu încep un task până nu-l termin pe precedentul. Îmi închid orice distrageri și planific anul, trimestrul, luna, săptămâna,ziua. Fac follow-up constant și îmbunătățesc serviciile pe baza feedback-ului de la clienți și a obiectivelor mele de business.

Lucrez zilnic de la 9 la 15, apoi mă dedic fetelor mele. Excepție fac perioadele de lansare când muncesc mai mult. Însă aduc echilibrul după cu două săptămâni libere. Mereu le vorbesc copiilor despre ce urmează ca să știe la ce să se aștepte mai ales în perioadele aglomerate

Ce ai sfătui pe cineva care are blocaje emoționale legate de bani? Cum să le depășească? Care ar fi primul pas?

Îți recomand să te uiți în familia ta, în urmă cu 3-4 generații să vezi care a fost relația lor cu banii. De aici poți să începi. În programele mele vin antreprenoare care se uită cu mult curaj în istoria familiei lor și pot să vadă străbunici care au avut moșii pe care le-au pierdut din cauza războiului, apoi bunici care au recuperat o parte din averi, dar le-au pierdut din cauza recesiunii, mame care au tras concluzia că dacă au bani o să-i piardă, așa că și-au ales meserii nu foarte bănoase și apoi ești tu care ai poate o înclinare spirituală și te simți vinovată să ceri bani pe menirea ta. Așa că muncești aproape pe gratis.

Acum are sens?

Recomandă-ne trei surse din care te inspiri în mod constant.

Urmăresc documentare cu sportivi de performanță pentru că mă inspiră integritatea și reziliența lor.

Urmăresc emisiuni cu renovări de case pentru că se spune că așa cum e în casă e și în sufletul tău.

Citesc zilnic atât cărți de leadership, antreprenoriat, business, dar și beletristică.

Însă principala sursă nu e în exteriorul meu, ci în interiorul meu și de aceea fac meditația zilnică de aliniere. Mă inspiră și mă motivează misiunea mea.

Care sunt 3 trenduri pe care le-ai observat în societate, legat de relația oamenilor cu banii?

  1. Dacă îi ai, îi cheltuiești repede și nu pui mai întâi deoparte, apoi să cheltuiești ce rămâne. Și asta nu te ajută să ai un fond de urgență, de siguranță, să te gândești la investiții. De fapt nu te gândești la cum să pui banii să lucreze pentru tine.
  2. Dacă ești antreprenor, crezi că banii firmei sunt banii tăi. E posibil să nu vrei să reinvestești o parte din profit și îi ții acolo într-o energie blocată care nu te ajută nici să evoluezi tu ca specialist în ceea ce faci și nici business-ul tău.
  3. Dacă ești antreprenor spui că nu știi sau că nu îți place să vinzi. În spate se ascunde de fapt fie o idee preconcepută despre vânzări, cum că ai păcăli oamenii, fie îți este frică să stai față în față cu clientul tău. Dacă s-ar prinde că tu nu știi ceva? Dacă ți-ar oglindi nesiguranța și blocajele? Te-ar arunca în blocajul că nu ești suficient de bun. Și asta ar fi dureros.

Accesați articolul integral pe bestjobs.eu

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (bestjobs.eu). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.