Premierul Ungariei, Viktor Orban, a discutat vineri cu președintele rus Vladimir Putin despre un potențial acord de pace cu Ucraina, ceea ce a provocat reacții din partea unor lideri ai Uniunii Europene. Aceștia au avertizat împotriva încercărilor de a face concesii Moscovei și au subliniat că Orban nu reprezintă vocea oficială a UE.
La numai cinci zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a blocului, Orban l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Kiev pentru ai cere acestuia să accepte “pacea” pe care încearcă să o impună Rusia și în același timp a format alianța „Patriots for Europe” cu alți lideri naționaliști de extremă dreapta în viitorul parlament european.
Democrația iluzorie sub Orbán
De când Viktor Orbán a preluat conducerea Ungariei în 2010, atenția internațională s-a concentrat asupra modului în care el și partidul său, Fidesz, au erodat statul de drept și democrația. Ungaria a fost clasificată de Institutul V-Dem ca fiind cea mai rapid autocratizantă țară înregistrată vreodată. În cel mai recent raport din martie 2024, Ungaria nu mai este considerată o „democrație electorală”, ci este descrisă ca o „autocrație electorală”, în care alegerile sunt organizate, dar sunt trucate și nici libere, nici corecte.
Există, de asemenea, o libertate redusă a presei, iar justiția și economia sunt dominate de o rețea de oligarhi. Libertățile civile, în special cele ale grupurilor LGBTIA+ și ale femeilor, sunt sever restrânse, însoțite de o represiune împotriva imigranților și altor „inamici”, concepută pentru a crea un sentiment continuu de urgență și pericol.
Orbán a introdus recent „legea protecției suveranității”, inspirată de o lege adoptată de Putin înainte de invazia Ucrainei pentru a suprima disidenții. Această lege permite statului să monitorizeze cetățenii și să prevină sprijinul financiar din străinătate pentru oponenții lui Orbán, în timp ce „sponsori” ruși și chinezi continuă să injecteze miliarde de dolari în partea economiei controlate de guvern.
Aceasta a creat și un așa-numit „Birou de Protecție a Suveranității”. Acesta poate fi considerat cel mai intruziv instrument de inteligență de la comunism încoace, având puterea să investigheze cetățenii pentru „subminarea suveranității statului”. O condamnare poate duce la până la trei ani de închisoare. Biroul este, de asemenea, împuternicit să supravegheze partidele de opoziție, jurnaliștii și ONG-urile pentru „activități ostile”, fără supraveghere judiciară sau de altă natură. Având în vedere că aceste grupuri sunt acum complet dependente de donatori din afara țării, noua lege și agenție le vor face existența extrem de precară.
În februarie 2024, UE a intentat un proces împotriva Ungariei pentru amenințarea intimității cetățenilor obișnuiți și suprimarea societății civile cu noua lege. Totuși, acest lucru s-a întâmplat în același timp în care Comisia a eliberat miliarde de fonduri înghețate pentru a obține votul lui Orbán pentru un pachet de ajutor pentru Ucraina. Acum, din nou, Curtea Europeană de Justiție trebuie să facă ceea ce politicienii UE au fost prea timizi să întreprindă ei înșiși.
Este Viktor Orban păpușa lui Putin?
Ungaria reprezintă interesele Rusiei și propagă narativele rusești în cadrul UE, lucru deja bine documentat. Orbán împrumută aceleași povești rusești pe care le-am auzit recent și din partea Papei, și care sunt răspândite larg în multe părți ale stângii politice germane: dacă Ucraina ar accepta cererile teritoriale ale Rusiei, pacea ar veni rapid – și ordinea europeană de dinainte de război ar putea fi restaurată imediat. Pentru populația sa, Orbán se portretizează constant ca un „făcător de pace”, în timp ce învinovățește UE pentru problemele Ungariei. De exemplu, inflația din Ungaria, care la 17% este cea mai mare din UE, nu este cauzată de invazia rusă, ci de decizia Bruxelles-ului de a sancționa Rusia.
Pe lângă faptul că pedepsește ONG-urile, jurnaliștii și partidele de opoziție pentru „influența externă”, guvernul lui Orbán încearcă activ să influențeze opinia publică în alte state membre. Rapoarte recente au dovedit că guvernul său a fost în spatele unor videoclipuri pe YouTube care avertizau împotriva imigranților înainte de alegerile parlamentare recente din Slovacia și Polonia și alegerile locale din Germania și Italia. Se spune că a contribuit, de asemenea, la victoria electorală a lui Fico în Slovacia.
Având în vedere că mass-media ungară difuzează propagandă prorusă, nu este surprinzător că Ungaria este țara din Europa unde cea mai mare parte a populației crede că Ucraina însăși (alături de Vest) este de vină pentru invazia Rusiei. Mai mult, în timp ce alte țări ale UE au redus numărul diplomaților ruși de teama spionajului, Orbán a permis o creștere semnificativă a numărului de diplomați ruși în Budapesta, de la 46 la 56 în ultimii doi ani, și a întâmpinat cu căldură banca de investiții rusească IIB, în timp ce toate celelalte țări ale UE au întrerupt orice relații cu banca, caracterizând-o ca un cuib de spioni.
În timp ce restul Europei și-a redus dependența de gazul rusesc de la 45% la 15%, dependența Ungariei de gazul rusesc a crescut în ultimii ani.
Devine Ungaria inamicul din interior prin preluarea președinției UE?
Pe 1 iulie, Ungaria a preluat președinția rotativă a UE și, așa cum mulți au prezis, Orbán va face tot posibilul să exploateze acest rol. A început cu această vizită în Rusia, unde a dat măna cu un criminal de război.
Dar de unde provine această teamă legată de mandatul Ungariei la președinția UE? Pericolul este clar. Ca președinte al Consiliului, Orbán nu va putea doar să folosească legitimitatea pe care i-o conferă acest rol, ci va avea și acces unic la informații de securitate legate de Ucraina mai cruciale decât cele la care avea acces până în acest moment.
Unele țări din Europa Centrală și de Est au înțeles că, preluând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe 1 iulie, Orbán poate duce campania sa de dezinformare și mai departe. În contrast, diplomații și politicienii occidentali dorm acum pe ei, intrând în ceea ce va fi probabil o președinție dezastruoasă a Ungariei pentru UE, dar și pentru Ucraina.
În plus, printre diplomații și politicienii occidentali persistă încă naivitatea în ceea ce privește înțelegerea amploarei războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva societăților noastre, inclusiv rolul jucat de premierul ungar Viktor Orbán. Diplomații, politicienii și comentatorii europeni continuă să subestimeze riscul de securitate pe care Orbán îl reprezintă ca păpușă volitivă a lui Putin. Concentrându-se doar pe procedurile formale de vot și luare a deciziilor pentru a obține sprijinul tuturor statelor membre în sancționarea Rusiei și ajutorarea Ucrainei, aceștia trec cu vederea modul în care liderul ungar provoacă daune serioase și de lungă durată prin dramele, șantajul, poziționările și relațiile sale strânse cu alți lideri autocratici.