Încă dinaintea începerii invaziei rusești în Ucraina a devenit clar că modelul energetic de până atunci nu mai avea cum să fie valabil, indiferent de evoluția lucrurilor. Că epoca gazului ieftin, a energiei ieftine care au dus la dependența UE de Rusia și toanele ei nu mai poate continua.
Și a fost momentul din care toate țările, cu excepția sateliților Moscovei, au început să–și pună în mod serios problema dezvoltării surselor și soluțiilor alternative.
Pentru țările lucide obiectivul a fost ca iarna 2022 să nu le mai prindă ca iarna lui 2021, un imperativ cu atât mai apăsat cu cât a devenit mai clar că războiul va fi de durată, iar atrocitățile la care s-a dedat Putin excludeau varianta ca el să mai fie un partener frecventabil.
Cele mai multe țări au făcut așadar investiții masive în zona energetică. Într-un interviu pentru spotmedia.ro, Otilia Nuțu de la EFOR vorbea despre cei 2 terawați/ora pe care i-a obținut anul acesta Germania din noi capacități de producție, despre hectarele de fotovoltaice care au apărut în Bulgaria… [continuare]
Accesați articolul integral pe spotmedia.ro