click.ro
click.roeCommerceInternet & Social Media

ANPC avertizează! Atenție la falsele promoții de vară. Iată cum vă păcălesc comercianții

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, a transmis un avertisment cetățenilor cu privire la capcanele promoțiilor de vară la care trebuie să fie atenți.Șeful ANPC a enumerat toate aspectele la care trebuie să fie atenți consumatorii atunci când vor să achiziționeze produse la preț promoțional. Adeseori comercianții își prezintă produsele ca fiind la preț redus, doar pentru a atrage clienți, când, de fapt, reducerea anunțată nu a fost deloc aplicată, sau nu a fost aplicată într-o măsură atât de mare pe cât este anunțat.

«Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

  • fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;
  • fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” langă sumele corespunzătoare;
  • fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat.», spune Paul Anghel.

De asemenea, fiecare comerciant este obligat să afișeze perioada în care este valabilă promoția.

«Orice vânzare cu preț redus, indiferent de tip (de soldare, de lichidare, promoțională etc.), trebuie să fie însoțita sau precedată de publicitate și anunțată sub denumirea ei („soldare/soldări/solduri”, “lichidare”, “promoții” etc), însoțita de data de debut și de durata acesteia.

De asemenea, în cazul în care oferta este deja în derulare, trebuie să fie informați cu privire la valabilitatea reducerii sau că oferta este valabilă numai “în limita stocului disponibil”.»

La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Directorul ANPC mai sfătuiește consumatorii să verifice de mai multe ori detaliile produsului pe care doresc să-l achiziționeze pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

«Cumpărăturile din perioada reducerilor pot fi făcute în siguranță dacă:

  • Întocmiți o listă cu produsele pe care doriți să le achiziționați și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru vă va ajuta să evitați falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat;
  • Citiți cu atenție caracteristicile produsului;
  • Verificați dacă produsul corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.;
  • Verificați stocul existent (pentru comerțul on-line);
  • Verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA), dacă prețul include și costul de livrare etc.
  • În cazul în care comandați online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul.»

Cum faceți shopping online în siguranță

Cumpărăturile online sunt cele mai râvnite de români în perioada soldărilor, dar și în acest caz, aparențele pot fi înșelătoare, când este vorba de preț. Iată la ce trebuie să fiți atenți când faceți shopping online.

  • Verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);
  • Verificați dacă prețul include și costul de livrare. De asemenea este recomandată verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs. Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii. Pe website-ul acestuia trebuie publicate o serie de informații:
  • Datele de identificare (denumirea, adresa poștala și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);
  • Caracteristicile esențiale ale produsului;
  • Prețul cu toate taxele incluse;
  • Cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
  • Modalitățile de plată și de livrare;
  • Perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
  • Durata minima a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs;
  • Existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.»

Citiți articolul original pe click.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (click.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *