Adevărata criză se apropie: Începând cu primul trimestru al anului viitor, va fi primul şoc pentru cei care au credite ipotecare/imobiliare legate la IRCC, când, practic, ratele lunare se vor dubla. Cel mai important lucru va fi însă păstrarea jobului, iar salariul să nu fie redus (Ziarul Financiar)
Vineri, BNR a majorat din nou dobânda de referinţă, de la 4,75% la 5,5%, o creştere de 0,75%, mai puţin decât de aşteptau analiştii. În Ungaria dobânda de referinţă este de 10,25% iar în Polonia este de 6,5% la o inflaţie cam ca în România, de 14-15%.
Poate cel mai important lucru pe care l-a menţionat BNR după decizia de vineri, este că economia a intrat într-o perioadă de cvasistagnare – în T2 şi T3 după creşterea neaşteptată din T1 (peste 6%), deci criza, inflaţia, scăderea puterii de cumpărare, recesiunea din economiile occidentale încep să-şi facă simţită prezenţa şi la noi.
Pe piaţa interbancară ROBOR-ul la 3 luni, indicatorul de referinţă pentru o parte din creditele persoanelor fizice şi companii, a urcat extrem de alert în ultima săptămână, fiind cotat la 8,12%, vineri 5 august.
La 1 an ROBOR-ul a fost cotat la 8,34%.
Dobânda interbancară, unde se fac cele mai multe tranzacţii între bănci, a fost cotată vineri la 5,86%, faţă de 4,72% în luna iulie.
Această dobândă stă la baza calculării IRCC-ului, indicatorul de referinţă pentru creditele ipotecare – Prima Casă, Noua Casă, sau cele acordate liber de bănci, fără garanţia statului.
Acum, IRCC este de 2,56%, indicator valabil pentru lunile iulie, august, septembrie.
Pentru octombrie, noiembrie, decembrie, IRCC-ul va fi de 3,9%.
Din ianuarie 2023, IRCC-ul va creşte la cel puţin 5,2% (un calcul făcut pe datele actuale) la care se adaugă marja băncii de 2%, rezultând o dobândă de 7,2%.
Problema este că, între timp, puterea de cumpărare va scădea cu 20% prin creşterea preţurilor, scrie jurnalistul Cristian Hostiuc.
Integral în Ziarul Financiar.
Primul lider PNL care spune că „rotativa cu PSD” ar putea să nu se întâmple. De ce l-ar accepta social-democrații premier pe Ciucă până la alegeri (HotNews.ro)
Celebra „rotativă” la guvernare stabilită de PNL și PSD ar putea să nu mai aibă loc. Cel puțin așa crede liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, care susține că o schimbare de premier „nu ar fi un semnal bun” în contextul internațional actual și, mai mult, ar scuți si PSD de probleme.
„PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”, a spus el pentru news.ro, citată de HotNews.
Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.
PSD și PNL au convenit o schimbare de premier în 2023, funcția urmând să revină social-democraților.
De ce nu are România suficienți medici deși salariile au crescut și plecările din țară s-au înjumătățit (Europa Liberă)
România se confruntă cu o criză națională de medici, mai ales pentru specialități precum medicina de familie și medicina de urgență. Medicii care lucrează în sistem spun că, dacă nu se iau măsuri, situația va deveni dramatică în următorii 10 ani.
Medicina de familie lipsește din sute de localități din mediul rural, iar jumătate din cei care lucrează ca doctori de familie au peste 60 de ani, potrivit datelor de la Societatea Națională de Medicină de Familie.
Mărirea salariilor medicilor din sistemul public, în 2017, a redus treptat numărul medicilor care pleacă în străinătate. Ultimul raport de la Colegiul Medicilor din România arată că în perioada 2016-2020 numărul medicilor care aleg străinătatea s-a înjumătățit.
Atunci când pleacă din țară, medicul cere Certificat Profesional Curent (CPC), pe care îl primește de la Colegiul Medicilor și pe baza căruia pot profesa în străinătate.
Potrivit unul ultimului raport de la Colegiul Medicilor, dacă în 2016 1.462 de medici au cerut CPC-ul, în 2020 numărul medicilor care au plecat a scăzut la 858, iar în 2021 numărul medicilor care au plecat în străinătate a fost de 776.
Ministrul Alexandru Rafila a spus că există o criză de medici la nivel național, dar acest lucru se poate rezolva printr-o strategie la nivel național, care va fi elaborată în premieră în România.
„Este un fenomen la nivel naţional. Sunt specialităţi care deservesc puncte critice cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că în ciuda numărului aparent mare, de 11.000 de medici de familie, sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani. Nu puteţi să vă aşteptaţi ca lucrul ăsta să fie corectat într-un an sau în doi“, a afirmat Rafila, acum câteva zile, la Botoșani.
Citiți mai mult pe pagina Europei Libere.
Un drum la patiseria lui Marcel Ciolacu din Buzău: plăcintele sunt ieftine, dar nu au mare brânză (Libertatea)
Situată în Piaţa Centrală din Buzău, pe unul dintre coridoarele de intrare în hala agroalimentară, patiseria Lucia i-a adus lui Marcel Ciolacu şi soţiei sale, Roxana, un venit de aproximativ 100.000 de euro în anul 2021. Suma respectivă, exprimată în lei, apare în declaraţia de avere a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi este explicată ca reprezentând dividende de la Lucia Com 94 SRL din Buzău. Firma se ocupă cu fabricarea produselor de panificaţie şi patiserie.
Produsele calde, gătite în cuptoarele patiseriei Lucia, unde se văd robotind muncitoarele, constau în covrigi unşi cu sirop de zahăr, 1,8 lei bucata, prăjituri cu biscuiţi şi cacao Mozaic, 3 lei bucata, pateuri cu mere şi dovleac, 3 lei bucata, şi plăcinte cu brânză, 3,5 lei bucata. Deşi mici şi pătrate, pateurile sunt umplute generos cu mere şi dovleac rase.
În schimb, plăcintele cu brânză nu au decât urme vagi de brânză şi conţin una sau două stafide rătăcite de la alte sortimente. Sunt, mai degrabă, nişte pâinici pufoase pudrate abundente cu zahăr.
Reportajul, pe larg, în Libertatea.
Citiți articolul original pe rfi.ro