Istoricii nu vor privi înapoi la 2023 ca la un an fericit pentru omenire. De ce? Pentru că au izbucnit noi războaie, regimurile autocratice au prins și mai multă putere, iar în multe țări oamenii puternici au încălcat legile și au îngrădit libertatea. Acesta este fundalul sumbru în care revista britanică The Economist a acordat titlul de „Țara anului 2023”.
Jurnaliștii britanici spun că dacă premiul ar fi fost pentru rezistența oamenilor obișnuiți în fața ororii, ar fi existat o mulțime de candidați, de la palestinienii și israelienii în conflictul lor acerb până la sudanezii care fug în timp ce țara lor face implozie.
Cu toate acestea, din 2013, de când The Economist a început să desemneze țările anului, s-a căutat recunoașterea a ceva diferit: locul care s-a îmbunătățit cel mai mult. Însă căutarea unui punct luminos într-o lume tot mai sumbră a determinat o parte din echipa celor de la The Economist să propună pentru „țara anului 2023” tărâmul lui Barbie, utopia roz de la Hollywood care a ținut în vară capul de afiș al presei internaționale.
Dincolo de ficțiune, există două seturi de țări care merită să fie recunoscute în 2023 pentru ce au făcut în mod real, scrie prestigioasa revistă financiară din Marea Britanie, precizând că prima categorie se referă la „locuri care au rezistat intimidărilor din partea vecinilor autocraţi” şi aici publicaţia include Ucraina – ţara premiată anul trecut – şi Republica Moldova, care fusese desemnată „ţara anului” în 2021…
Accesați articolul integral pe