financiarul.ro
financiarul.roActualitateInternational

Președintele Turciei face o vizită oficială în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

În curând, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se va deplasa până în Rusia pentru a se întâlni personal cu omologul său rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de Președinția de la Ankara.

Concret, pe data de 5 august 2022, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se va deplasa în Rusia pentru a purta discuții oficiale cu Vladimir Putin. Întâlnirea sa cu președintele rus va avea loc în staţiunea Soci, pe litoralul rus al Mării Negre.

În contextul bilateral, vizita sa intervine în contextul în care armata turcă a lansat în luna mai a acestui an o ofensivă militară în nord-estul Siriei pentru a stabili o zonă de securitate de 30 de kilometri la frontiera Turciei pentru a ține la distanță militanţii organizaţiei separatiste din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) (organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia pentru a crea un Kurdistan independent) Anunțul a fost făcut de către Preşedinţia de la Ankara, relatează cotidianul francez Le Monde.

De altfel, preşedinţii Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin s-au întâlnit ultima dată la Teheran (Iran), înaintea semnării acordului de la Istanbul între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU pentru facilitarea reluării exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord comun. Exportul cerealelor prin Marea Neagră va începe curând

Transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră ar urma să înceapă zilele viitoare. Președintele Turciei a precizat că Guvernul de la Ankara va continua să depună toate eforturile diplomatice pentru a pune capăt crizei din Ucraina, iar primul pas în acest sens îl reprezintă transportul cerealelor care va avea loc în următoarele zile.

în precizările sale, „Odată cu începerea transportului cerealelor în următoarele zile, putem spune că am adus o contribuţie importantă la depăşirea crizei alimentare globale”, a spus Recep Tayyip Erdogan, la ceremonia de lansare a proiectelor industriale din oraşul Kayseri.

Totodată, el a punctat faptul că Turcia își dorește să asigure pacea între Rusia și Ucraina și că speră să aibă loc negocieri și un acord de pace.

Astfel, „Suntem hotărâţi să continuăm eforturile diplomatice până la asigurarea păcii între Rusia şi Ucraina. Sperăm să primim ştiri încurajatoare în viitorul apropiat cu privire la negocieri şi contacte la toate nivelurile, inclusiv la nivlul liderilor”, a adăugat preşedintele turc.

La rândul său, ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a dat detalii cu privire la situația exporturilor de cereale din Ucraina. Acesta a anunţat încă de sâmbătă că au fost deja demarate lucrările de creare a unui centru de coordonare la Istanbul. Acest centru va avea ca scop controlul exportului de cereale din Ucraina pe mare. El a adăugat că speră ca lucrările să fie finalizate rapid, iar apoi să continue și contractele.

Aşadar,„Coordonarea dintre Rusia şi Ucraina continuă. Ne-am îndeplinit obligaţiile în temeiul memorandumului semnat vineri (22 iulie). În prezent, reprezentanţii ai ONU, Rusiei, Ucrainei şi Turciei au început lucrările în cadrul centrului comun de coordonare. Sperăm la finalizarea rapidă a acestor lucrări în cadrul acordurilor încheiate, le urmărim îndeaproape evoluţia şi continuăm contactele”, a spus ministrul turc.


Citiți articolul original pe financiarul.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *