financiarul.ro
financiarul.roActualitateEconomie

Creşterea producţiei, în acest an, a fost îngrozitor de mică, fapt ce a dus la scumpirea gazelor naturale

Preţurile gazelor naturale sunt în creştere în întreaga lume, pe măsură ce temperaturile fierbinţi stimulează cererea de combustibil şi pe măsură ce măsurile Europei de a se îndepărta de combustibilii ruseşti afectează pieţele globale de energie.

Astfel, contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 11% la un moment dat, marţi, până la 9,75 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice (MMBtu), cel mai ridicat nivel din iulie 2008. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 77% în această lună, fiind pe cale să înregistreze cea mai bună lună de la înfiinţarea contractului, în 1990. „+, susține CNBC.

În principiu, vremea toridă este motorul optimist predominant

În opinia companiei, ”Deşi amploarea şi viteza recentelor creşteri ale preţului gazelor naturale indică o contribuţie la dinamica nefundamentală a pieţei, elementele fundamentale de susţinere sunt totuşi motorul principal”, a scris EBW Analytics Group într-o notă pentru clienţi.

”În principiu, vremea toridă este motorul optimist predominant”, a adăugat firma.

În contextul energetic, contractul pentru livrarea în august expiră miercuri, ceea ce creşte volatilitatea. Volumul este de obicei mic înainte de expirare, ceea ce înseamnă că tranzacţiile individuale pot duce la mişcări uriaşe ale pieţei. Totuşi, contractul pentru livrarea în septembrie a urcat marţi cu peste 7%, la circa 9,21 dolari pe MMBtu.

În viziunea sa, David Givens, şeful departamentului de gaze naturale şi energie electrică pentru America de Nord la Argus Media, a adăugat că creşterea producţiei în acest an a fost ”îngrozitor de mică”.

Astfel, ”Există constrângeri semnificative ale conductelor care creează disparităţi de preţ pe pieţele fizice pe care nu le-am văzut până acum”, a menţionat el, conform CNBC.

Concret, În Europa, contractele futures pentru gaze naturale olandeze TTF au crescut cu 14%, la 201,75 euro pe megawat oră, cel mai ridicat nivel din martie.

Mişcarea urmează unui câştig de 10% consemnat luni, după ce Gazprom a declarat că va reduce şi mai mult fluxurile prin conducta vitală Nord Stream 1. Începând de miercuri, conducta va funcţiona la doar 20% din capacitatea sa.

Reducerea cererii de gaze pentru a face economii înainte de iarnă

În contextul acestor reduceri, Gazprom a spus că tăierile sunt legate de întreţinerea turbinelor. Ţările UE au ajuns marţi la un acord pentru reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15%, începând de luna viitoare. În caz de urgenţă, reducerile sugerate ar deveni obligatorii.

Astfel, ”Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă, pentru a se pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care foloseşte continuu sursele de energie ca armă”, a spus UE într-un comunicat.

Contractele futures pentru gaze naturale din Regatul Unit au crescut marţi cu 11,7%.


Citiți articolul original pe financiarul.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *