Ce este intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si ca boala celiaca. Aceasta este o afectiune mediata imun, inflamatorie, a intestinului subtire, determinata de sensibilitatea la glutenul din alimente si proteine similare acestuia.
Multe persoane sunt asimptomatice sau nu sunt evaluate pentru aceasta patologie, astfel incat cel mai probabil boala este mult subdiagnosticata. Un studiu a aratat ca persoanele asimptomatice ar putea sa fie de 7 ori mai numeroase ca cele simptomatice. Este mai frecventa la persoanele din Europa, fata de alte etnii.
La ora actuala, boala devine simptomatica intre 10 si 40 de ani, deoarece copiii sunt alaptati perioade mai lungi, iar glutenul este introdus mai tarziu in dieta.
Prezinta in principal manifestari gastrointestinale dar pot aparea si manifestari extraintestinale.
Manifestarile gastrointestinale clasice sunt diareea cu scaune in cantitate mare, care plutesc in vasul de toaleta, steatoreea (scaune galbene datorita grasimilor) si flatulenta… [continuare]
Orice informatii despre sanatate de pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Accesați articolul integral pe sfatulmedicului.ro