Un nou studiu global desfășurat de Ipsos în rândul a peste 22.500 de cetățeni din 34 de țări (inclusiv România) a analizat nivelul de sprijin al populației față de măsurile menite să atenueze impactul schimbările climatice. Potrivit majorității respondenților, acordarea de subvenții pentru tehnologii sustenabile, aplicarea unor prețuri diferențiate în funcție de impactul asupra mediului și alte stimulente sunt măsuri mai apreciate prin comparaţie cu taxarea sau limitarea opțiunilor.
- În medie, 7 din 10 cetățeni (68%) din cele 34 de țări acoperite de studiu sunt dispuși să accepte noi măsuri care încurajează adoptarea tehnologiei sustenabile.
- În domeniul mobilității, politicile care acordă mai mult spațiu pietonilor și bicicliștilorse bucură de suportul a jumătate dintre cei intervievați la nivel global (49%). Cel mai ridicat nivel de sprijin în acestă privință se înregistrează în economii în curs de dezvoltare precum Indonezia (75%), Peru (71%), Mexic (70%) și Thailanda (67%). La polul opus se află marile economii occidentale precum Canada, SUA (34%, fiecare), Australia (32%) și Japonia (28%).
- Românii sprijină în mod special interzicerea accesului în zonele centrale ale orașelor pentru vehiculele pe bază de benzină și motorină, pentru a crea zone fără vehicule (locul 3 mondial, cu 49% nivel de susținere).
- Impunerea unor taxe pentru anumite produse alimentarecare au o amprentă de carbon mai mare nu se bucură de popularitate, prin comparație cu alte măsuri. La nivel global, suprataxării cărnii roșii și a produselor lactate i se opun 4 din 10 cetățeni, în timp ce doar 3 din 10 se declară în favoarea unei asemenea măsuri.
- Atunci când vine vorba despre responsabilitatea de a educa populația cu privire la schimbările climatice, 59% dintre persoanele intervievate indică guvernul național. Există însă diferențe de opinie la nivelul țărilor participante la studiu.
Nivelul de sprijin al populației față de diverse politici care să reducă schimbările climatice variază în funcție de subiect și regiune… economica.net]
Accesați articolul integral pe economica.net