impact.ro
impact.roActualitateInternational

Gazoductul TAP, vital pentru Europa de Sud-Est. Se dorește creșterea capacității de transport pentru dispersia dependenței față de Gazprom

În contextul crizei de gaze cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, conducta de gaze naturale TAP are în plan să-și crească capacitatea de transport, acest lucru putând să aibă beneficii majore, cum ar fi reducerea dependenței țărilor din sud-estul Europei față de compania rusă Gazprom, a notat compania care administrează conducta. În plus, se dorește creșterea imediată a livrărilor de gaze naturale cu până la 12 miliarde de metri cubi pe an.

Gazoductul TAP vrea creșterea capacității de transport

Se pare că nu este greu de atins obiectul anunțat, cel de creștere rapidă a livrărilor de gaze naturale la 12 miliarde de metri cubi pe an, începând cu acest an, ținând cont că în prima jumătate a anului au fost livrate în jur de 6 miliarde de metri cubi.

De reținut faptul că exploatarea conductei TAP poate să consolideze rolul Greciei de hub energetic pentru Europa de Sud-Est și pentru Uniunea Europeană, în ansamblu. În primul primul semestru al acestui an, conducta TAP a reușit să acopere nu mai puțin de o cincime din importurile de gaze naturale ale Greciei.

„De la intrarea în funcțiune a conductei la sfârșitul anului 2020, am livrat până acum peste 14 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în Europa. De la 1/1/22 până acum am livrat mai mult de 5,93 bcm. TAP are o capacitate inițială de 10 miliarde de metri cubi pe an, care a fost deja contractată de către shippers (companii care utilizează sistemul și care sunt interesate să transporte gaze naturale) în baza unor acorduri de angajare a capacității pe termen lung semnate în 2013 pentru o perioadă de 25 de ani, încheiate în vederea demarării investițiilor pentru construcția conductei.

Totodată, încă 5% din capacitatea inițială a TAP este pusă la dispoziție prin licitații pentru rezervarea capacității pe termen scurt, prin intermediul platformei de rezervare a capacității PRISMA, în conformitate cu reglementările europene. În ultimul timp, TAP a funcționat aproape la capacitatea maximă, prin contractări semnificative ale fluxurilor pe termen scurt începând cu mijlocul lunii februarie, pe lângă fluxurile pe termen lung. Așteptările noastre pentru restul anului 2022/începutul lui 2023 sunt să continuăm utilizarea la capacitate maximă, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt”, a notat Consorțiul TAP, potrivit G4media.

Creșterea capacității de transport a conductei poate să fie realizabilă, deoarece TAP poate să-și dubleze capacitatea actuală prin extindere treptată, cu scopul de a susține furnizarea unei cantități suficiente de energie pentru Europa.


Citiți articolul original pe impact.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Toate mărcile aparțin proprietarilor lor de drept, toate materialele autorilor lor. Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...