Înainte de a ajunge în Africa, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a publicat un articol de opinie în care a învinuit Occidentul pentru criza alimentară globală care se profilează și care a dus milioane de oameni în pragul foametei. Zeci de instituții media locale au preluat rapid articolul și mii de oameni l-au distribuit pe Facebook.
De ce nu reacționează UE la propaganda Rusiei
În aceeași perioadă, Josep Borrell, șeful diplomației europene șef, cel care trebuia să-l contrazică pe omologul său rus, a fost o fantomă virtuală online, potrivit datelor de la CrowdTangle, un instrument de analiză a rețelelor sociale deținut de Meta. El a avut o singură mențiune pe Facebook despre Africa.
În lupta de dezinformare în evoluție rapidă dintre Rusia și blocul de 27 de țări, Europa este depășită și lipsită de resurse pentru a combate manualul de propagandă sofisticat al Kremlinului, care a combinat mass-media susținută de stat a țării, zeci de diplomați răspândiți în întreaga lume și ,ocazional, instrumente ascunse pentru a lansa neadevăruri și minciuni pentru a promova ambițiile politice ale Moscovei în cele patru colțuri ale globului.

Aceste tactici au devenit de bază de când Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, și, mai ales, de când Moscova a început să dea vina pe sancțiunile occidentale pentru blocarea aprovizionării cu cereale din Ucraina. Pentru Lavrov, vina este a Europei, iar în articolul său de opinie adresat publicului african el a amintit tuturor de „crimele sângeroase ale colonialismului”, notează Politico.
„Abilitatea Rusiei de a-și promova dezinformarea a rămas necontrolată în multe părți ale lumii. S-ar putea ca audiența sa [în Europa] să fi scăzut de când a început războiul. Dar asta nu înseamnă că nu își găsește audiență în altă parte”, a declarat Bret Schafer, șeful echipei de manipulare a informațiilor a Alianței pentru Securizarea Democrației.
Citiți articolul original pe impact.ro