In primul rand, trebuie sa citesti etichetele alimentare de fiecare data cand cumperi un produs, indiferent daca l-ai mai cumparat pana acum, pentru ca se poate modifica oricand.
Orice este posibil in productia unui aliment. Posibil ca producatorul respectiv sa nu mai fi putut el insusi sa achizitioneze una din materiile prime certificate fara un anumit alergen si sa nu mai poata realiza produsul respectiv in conditiile precedente.
De obicei, in astfel de cazuri, producatorul este obligat prin lege sa modifice ambalajul sau sa aplice o eticheta suplimentara care sa mentioneze prezenta alergenului respectiv.
Teoretic, toti cei 14 alergeni legiferati trebuie subliniati pe eticheta tuturor alimentelor, fie ca sunt produse ambalate la raft, fie ca este mancare gatita la un restaurant. Normal ar fi ca in meniul unui restaurant sa se precizeze la fiecare fel de mancare prezenta alergenilor sau cel putin sa existe o lista (la cerere) in care sa fie enumerate toate ingredientele felurilor de mancare oferite in restaurantul respectiv. Declararea prezentei alergenilor in alimente se poate realiza prin utilizarea cuvantul „Contine” urmat de numele alergenului, sau in cazul produselor ambalate se mentioneaza alergenul in lista de ingrediente, folosind o metoda de evidentiere precum scrierea cu litere ingrosate, cu majuscule, caractere in format italic sau text subliniat… [continuare]
Orice informatii despre sanatate de pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Accesați articolul integral pe sfatulmedicului.ro