rfi.ro
rfi.roOpinii

Cristian Pîrvulescu: Discursul AUR „se apropie mai degrabă de Europa pe care un oarecare Adolf Hitler voia să o înființeze”

AUR declară prin vocea senatorului Sorin Lavric că partidul său respectă tratatele internaționale și nu vrea să schimbe granițele dar are „exact același revizionism care se practică și în Ungaria,” spune la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu. „Nici Ungaria nu vrea să schimbe granițele, doar că vorbește despre Ungaria Mare, sperând ca victoria Rusiei în războiul din Ucraina să ducă la prăbușirea Uniunii Europene și la refacerea vechilor imperii.” RFI a comentat cu Cristian Pîrvulescu declarația făcută de AUR pe Facebook după ce presa ucraineană a scris că George Simion s-ar fi întâlnit în urmă cu mai mulți ani, la Cernăuți, cu spioni ruși. În această declarație, AUR îl întreabă pe președintele Zelensky dacă știe că „e beneficiarul și girantul acelorași rapturi, agresiuni și nedreptăți istorice care au răpit României Mari regiuni întregi aflate azi în componența Ucrainei.”

Cristian Pîrvulescu: Este o declarație tipică pentru un partid revizionist, un partid care nu acceptă ordinea internațională, care se bazează pe tratatele internaționale încheiate după al Doilea  Război Mondial. Nu Ucraina este cea care a beneficiat de Tratatul Ribbentrop Molotov sau Hitler – Stalin, cum vreți să-i spuneți, din 23 august 1938, ci Uniunea Sovietică. Ucraina este doar moștenitoarea Uniunii Sovietice. Tratatul de la Paris, de pace, din 1946 este în vigoare. El stabilește granițele pe care România le-a recunoscut. În rest, așa-zisa întrebare (retorică, adresată de AUR lui Volodimir Zelensky pe Facebook, n.r.) nu este altceva decât o parte a discursului anti ucrainean, același tip de discurs pe care și Viktor Orban și liderii maghiari îl poartă, în aceeași direcție revizionistă.

De fapt, întrebarea la care trebuia răspuns, este dacă este adevărat sau nu (că George Simion s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ruși, n.r.)? Eu nu vă pot spune dacă este adevărat sau nu. Nu știu dacă există probe. Pot să spun că este plauzibil. Pot să spun că acest gen de narativ, pe care AUR îl susține, este același pe care îl vedem la partide pro-ruse manifeste, că nu trebuie să fie susținători direcți ai Rusiei ca să aibă același efect, că ceea ce urmăresc este să sădească neîncredere în Ucraina și să scadă ajutorul pentru Ucraina pe care România îl oferă discret…


Accesați articolul integral pe

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (rfi.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *