În ultimii 20 de ani, au fost retrocedate sute de hectare de spațiu verde, printre care bucăți din parcurile Titan, Plumbuita, Circului, Tineretului, Prisaca Dornei, Brâncuși sau Grozăvești, dar și spații verzi dintre blocuri din cartierele Floreasca, Militari, Titan și locuri de joacă. De asemenea, bucăți din Parcul Herăstrău, de pe malurile lacurilor din Capitală, pepinierele au ajuns în proprietate privată, fiind vândute/privatizate de fostele cluburi sau de întreprinderi. Dacă Parlamentul dă liber azi la betonarea spațiilor verzi private, pe aceste spații verzi se va putea construi, dacă primăriile nu vor expropria terenurile respective.
UPDATE Proiectul de lege, care modifica Legea spațiilor verzi și care permitea betonarea spațiilor verzi retrocedate, a fost scos de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în urma presiunilor publice, discuțiile fiind lăsate pentru sesiunea din toamnă.
Primarul Nicușor Dan a explicat pentru HotNews.ro că ar fi vorba despre circa 500 de hectare de spațiu verde care au ajuns în proprietate privată în ultimii 20 de ani, iar pentru expropriere, la un preț minim de 1.000 de euro/mp, fiindcă aceste terenuri sunt în zonele de lux ale Bucureștiului, ar fi nevoie de circa 5 miliarde de euro – asta însemană bugetul Primăriei Capitalei pe 5 ani.
„Nu avem acești bani, este imposibil să le cumpărăm, vom putea salva doar câteva”, a spus Nicușor Dan…
Accesați articolul integral pe