wall-street.ro
wall-street.roActualitateInternational

Viktor Ianukovici, pe lista neagră a UE: ce sancțiuni a primit fostul președinte ucrainean

Ţările membre ale Uniunii Europene au impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi a fiului său Oleksandr pentru presupusul lor rol în ameninţarea la adresa securităţii Ucrainei.

Consiliul European a indicat într-un comunicat că cei doi au fost adăugaţi pe o listă a sancţiunilor europene pusă în aplicare „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, scrie Agerpres.ro.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, dată la care a fost răsturnat de la putere printr-o revoltă populară ca urmare a îndepărtării de Occident a guvernării sale pentru a se apropia de Moscova.

Rusia preşedintelui Putin a răspuns la înfrângerea aliatului său prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi a unei enclave din regiunea Donbas, în est. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene şi NATO furnizează Kievului arme sofisticate pentru a-l ajuta să se apere, iar Bruxellesul a adoptat o serie de sancţiuni.

UE consideră că Viktor Ianukovici, 72 de ani şi trăind în Rusia, joacă în continuare „un rol în subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei”.

Acuzații de complot la adresa lui Ianukovici

Comunicatul publicat în jurnalul oficial al UE îl acuză de complot pentru a încerca să revină la putere în Ucraina dacă invazia rusă reuşeşte să-l răstoarne pe preşedintele Volodimir Zelenski.

„Potrivit diferitelor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operaţiune specială rusă vizând înlocuirea preşedintelui ucrainean cu el, în primele faze ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei”, a indicat jurnalul.

Fiul său a fost pus pe lista sancţiunilor din acelaşi motiv şi pentru că „a efectuat tranzacţii cu grupurile separatiste din regiunea Donbas”.

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogăţit datorită conexiunilor în fostul regim al tatălui său şi că deţine afaceri şi bunuri imobiliare în autoproclamatele „republici” Doneţk şi Lugansk, teritorii controlate de forţele pro-ruse în Donbas.

Ca persoane sancţionate, Viktor Ianukovici şi fiul său vor fi supuşi unei interdicţii de acordare a vizei UE şi blocării eventualelor bunuri deţinute în ţările Uniunii.


Citiți articolul original pe wall-street.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (wall-street.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *