ULTIMELE STIRI

luni, 8 august, 2022
stirihub.ro
stirihub.roActualitateInternational

Jucatoarea americană de baschet Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia

lensa.ro

În cușca ei de metal din sala de judecată Brittney Griner a aflat cât timp va fi închisă în închisoarea rusă dacă administrația Biden nu poate negocia un acord pentru a-i asigura eliberarea.

Un judecător rus a pronunțat joi o pedeapsă dură de 9 ani, respingând scuzele emoționante ale starului WNBA și pledoaria pentru clemență pentru „greșeala sinceră” de a aduce mai puțin de un gram de ulei de canabis în Rusia în februarie.

Griner a fost găsită vinovată de deținere și contrabandă de droguri cu intenție criminală. Judecătorul a amendat-o cu 1 milion de ruble, aproximativ 16.300 de dolari, pe lângă faptul că a condamnat-o pe Griner cu un an mai puțin decât maximul de 10 ani care era eligibilă să-i primească.

În timp ce judecătorul a anunțat verdictul lui Griner în rusă, un traducător a transmis cele spuse starului WNBA. Griner a arătat puțină emoție în afară de o mișcare ocazională a capului sau a buzelor, dar susținătorii ei nu au fost nici pe departe atât de tăcuți.

Aflată în faţa tribunalului, Elizabeth Rood, şeful adjunct al misiunii diplomatice la Ambasada SUA din Moscova, a numit hotărârea drept o „încălcare a justiţiei”.

„Secretarul de stat Blinken, echipa de securitate națională a președintelui Biden și întregul guvern american rămân angajate să o aducă acasă pe domnișoara Griner în siguranță, la familia, prietenii și cei dragi”, a spus Rood.

Într-o declarație comună adresată reporterilor, avocații lui Griner, Maria Blagovolina și Alexander Boykov, au numit pedeapsa ei de 9 ani „absolut nerezonabilă” și au spus „cu siguranță vor depune recurs”.

„În calitate de profesioniști ai dreptului, considerăm că instanța ar trebui să fie corectă față de toată lumea, indiferent de naționalitate”, se arată în declarația avocaților. „Instanța a ignorat complet toate dovezile apărării și, cel mai important, pledoaria de vinovăție. Acest lucru contrazice practica legală existentă.”

Condamnarea lui Griner vine la aproape șase luni după ce a zburat într-un aeroport din Moscova, iar oficialii vamali ruși ar fi găsit 0,702 grame de ulei de canabis în bagajele ei. Aceasta este mai mică decât greutatea unui capac de stilou sau o gumă de mestecat, totuși procurorii au susținut că este suficient pentru a atinge pragul de „cantitate semnificativă” conform legii ruse și i-au cerut judecătorului să-o condamne pe Griner la 9 ani și jumătate de închisoare.

În declarația sa finală către judecător, la sfârșitul argumentelor finale de azi, Griner din cușca ei aflată în spatele sălii de judecată a emis o ultima cerere sinceră pentru clemență. Reiterând încă o dată că a pus din greșeală uleiul de canabis în geantă în timp ce împacheta prea repede, Griner și-a asumat responsabilitatea pentru „greșeala” ei, și-a cerut scuze familiei, colegilor ei de echipă și clubului ei din Rusia pentru „problemele create și supărarea provocată”.

Experții în politică externă a Rusiei și în negocierile privind ostaticii au spus de săptămâni întregi că un verdict de vinovăție era inevitabil și că o pedeapsă lungă era aproape la fel de sigură.

Aceiași experți consideră că oficialii guvernului rus sunt cei care au dicta durata pedepsei lui Griner pe baza a ceea ce le-ar permite să extragă cel mai mult de la SUA în negocierile pentru un schimb de prizonieri sau o altă concesiune.

chilipirul-zilei.ro/

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.