Un raport oficial al NATO arată că România a cheltuit pentru apărare în 2023 1,6% din PIB, mai puțin decât limita obligatorie de 2% și chiar mai puțin decât media celor 30 de state membre de 1,73%.
Datele vin la doi ani de război în Ucraina și în contextul în care toți liderii europeni vorbesc despre sporirea capacității de apărare a Europei la risc de invazie rusească dacă Ucraina cade. Analistul militar Claudiu Degeratu vorbește la RFI despre iresponsabilitatea guvernului care alocă 2% din PIB pentru apărare, dar la rectificările bugetare mută banii către domenii pe care le consideră prioritate.
Claudiu Degeratu: Este vorba în primul rând de strategia guvernului care este interesat mai mult de probleme civile, de alte priorități din alte domenii și, în al doilea rând, de faptul că România și Ministerul Apărării nu sunt pregătite să cheltuie 2 % sau 2,5 %. Am mai spus-o nu de acum, am spus-o din 2019 că nu avem capacitatea și expertiza de a cheltui eficient 2 și după aceea de 2,5 %. Și vedeți că discursul oficial al guvernului și al oficialilor noștri indică de obicei doar problema alocării. Spun că au alocat 2 %, dar nu vorbesc deloc despre execuția bugetară, cât au cheltuit efectiv și, bineînțeles, în niciun caz nu se discută despre eficiența execuției bugetare pe anul anterior.
Și, atunci, sigur că rămâne să găsim prin documente externe asemenea prezentări statistice care sunt evitate în mesajele publice oficiale ale guvernului României. Asta este realitatea crudă. România are alte priorități și acest guvern nu consideră că este prioritar și nu e urgent să folosească cu maxim de eficient cei 2 % alocați din produsul intern brut… [continuare]
Accesați articolul integral pe rfi.ro