Potrivit Pentagonului, aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, unde urmează să participe la antrenamente și, posibil, la lupte împotriva Ucrainei „în următoarele câteva săptămâni”. Aceasta reprezintă o creștere majoră față de estimarea inițială de 3.000 de soldați, ridicând temeri privind o escaladare a conflictului prin implicarea directă a Coreei de Nord.
Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, a declarat că o parte dintre acești soldați au fost deja trimiși mai aproape de granița cu Ucraina, în regiunea Kursk din Rusia. „O parte dintre acești soldați au fost deja mutați mai aproape de Ucraina, și suntem din ce în ce mai preocupați de faptul că Rusia intenționează să folosească acești soldați în lupte sau pentru a sprijini operațiuni de luptă împotriva forțelor ucrainene”, a spus Singh.
Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a reacționat ferm la această desfășurare de forțe, afirmând că prezența militară nord-coreeană amenință atât securitatea Coreei de Sud, cât și stabilitatea internațională. El a condamnat ceea ce a numit „cooperarea militară ilegală” dintre Rusia și Coreea de Nord, pe care o consideră o amenințare serioasă pentru regiune.
Secretarul General al NATO, Mark Rutte, a caracterizat această colaborare militară ca „o escaladare semnificativă” în conflictul din Ucraina, adăugând că aceasta este „o extindere periculoasă a războiului purtat de Rusia”. Rutte a explicat că „cooperarea militară tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord reprezintă o amenințare atât pentru securitatea din regiunea Indo-Pacific, cât și pentru securitatea euro-atlantică”.
Un oficial al Ministerului de Externe al Coreei de Nord nu a confirmat rapoartele media privind trimiterea de trupe în Rusia, dar a declarat că, dacă Phenianul ar fi luat o astfel de măsură, acțiunea s-ar fi desfășurat „în conformitate cu normele internaționale”.
Deși Rusia a negat inițial informațiile privind implicarea Coreei de Nord în război, susținând că sunt „fake news”, președintele Vladimir Putin nu a negat explicit prezența soldaților nord-coreeni pe teritoriul rus, menționând că această chestiune ține de „problemele interne” legate de aplicarea unui tratat de parteneriat cu Phenianul.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins criticile din partea țărilor occidentale și a precizat că Rusia și Coreea de Nord au semnat un pact de securitate comun în iunie. Lavrov a sugerat că și instructori militari occidentali sunt prezenți în Ucraina pentru a antrena soldați ucraineni în utilizarea armelor de lungă rază primite de la partenerii internaționali.
Pentagonul a anunțat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și secretarul de stat, Antony Blinken, urmează să se întâlnească cu omologii lor sud-coreeni la Washington pentru a discuta despre implicarea Coreei de Nord în Ucraina și despre posibile măsuri de răspuns. Sabrina Singh a avertizat că, dacă trupele nord-coreene vor ajunge în zona de front, acestea vor fi considerate „co-beligeranți în război”. Ea a adăugat că „nu vor exista restricții în utilizarea armelor furnizate de SUA împotriva acestor forțe”, subliniind că această decizie este o alegere pe care Phenianul trebuie să o evalueze cu atenție.
Președintele sud-coreean Yoon a spus într-o ședință de guvern că țara sa trebuie „să evalueze toate posibilitățile și să pregătească măsuri de contracarare” în fața colaborării militare dintre Coreea de Nord și Rusia.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, a declarat că Ucraina avertizase de câteva săptămâni despre această prezență nord-coreeană, acuzând aliații că nu au răspuns suficient de ferm. „Ascultați Ucraina. Soluția: ridicați restricțiile pentru loviturile noastre de lungă rază asupra Rusiei acum,” a scris Sybiha pe rețelele de socializare.
Deși Ucraina a cerut Statelor Unite să aprobe utilizarea armelor americane pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, Washingtonul nu a dat deocamdată niciun semn că ar aproba această solicitare.