Experții ONU au criticat decizia Franței de a interzice participarea în competițiile sportive a femeilor și fetelor care poartă hijab, considerând această măsură „discriminatorie” și solicitând revocarea ei. Într-o declarație oficială, experții au subliniat: „Femeile și fetele musulmane care poartă hijab trebuie să aibă drepturi egale pentru a participa la viața culturală și sportivă”. Aceștia au cerut Franței să asigure respectarea acestor drepturi și să elimine restricțiile.
Franța a invocat o lege strictă a laicității, care prevede că statul și instituțiile publice trebuie să fie neutre față de orice religie.
Această lege interzice, printre altele, purtarea simbolurilor religioase vizibile, inclusiv a hijab-ului, în instituțiile publice, cum ar fi școlile, și în anumite competiții sportive.
Autoritățile au aplicat aceste reguli și pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, unde sportivii francezi nu au putut purta simboluri religioase, inclusiv hijab-ul.
De asemenea, federațiile franceze de fotbal și baschet au interzis hijab-ul în competițiile de amatori și profesioniști.
Potrivit experților ONU, aceste măsuri „sunt disproporționate și discriminatorii și încalcă drepturile sportivelor franceze de a-și manifesta liber identitatea, religia sau convingerile în spațiul public și de a participa la viața culturală”.
Declarația a fost semnată de raportori speciali ONU, experți în drepturile minorităților și în libertatea religioasă, și de membri ai grupului de lucru ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor și fetelor.
Deși acești experți sunt desemnați de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, ei acționează independent și nu reprezintă poziția oficială a ONU.
Experții ONU au subliniat că principiul neutralității statului nu justifică restricționarea dreptului la exprimare sau a libertății religioase.
„Neutralitatea și caracterul laic al statului nu sunt motive legitime pentru impunerea unor restricții asupra drepturilor la libertatea de exprimare și la libertatea de religie sau credință”.
Aceștia au explicat că „orice limitare a acestor libertăți trebuie să fie proporțională, necesară pentru a atinge un obiectiv acceptat internațional, cum ar fi siguranța, sănătatea, ordinea publică sau protecția drepturilor și libertăților altora, și trebuie să fie susținută de fapte concrete, nu de presupuneri sau prejudecăți”.
Totodată, experții ONU au criticat climatul de intoleranță și stigmatizarea la care sunt supuse femeile și fetele care poartă hijab în Franța.
Ei au subliniat că „Franța trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a proteja aceste femei și pentru a le asigura drepturi egale, promovând în același timp respectul pentru diversitatea culturală și egalitatea”.
Pentru Jocurile Olimpice de la Paris, niciun sportiv francez nu a fost inclus în echipa națională dacă purta hijab. Totuși, Comitetul Olimpic Internațional a permis purtarea hijab-ului în satul olimpic, unde sportivii sunt cazați.