republica.ro
republica.roActualitateOpinii

La noi este o rușine, o decadență să circuli cu autobuzul, cu „gloata”, ești considerat sărac sau zgârcit, dintr-o altă pătură socială

În țările vestice, pe care pe bună dreptate le apreciem, transportul cu mijloacele publice este încurajat, fiindcă este mai ieftin, descongestionează serios traficul renunțând la auto propriu, câștigi timp circulând rapid dacă infrastructura este prevăzută cu bandă specială pentru transportul public.

Mărturisesc că până anul ăsta nu am auzit expresia „miroase a bară de autobuz”, care, sincer, m-a dezgustat de prima dată – suna oarecum trivial, „cocălăresc”. Apoi, a reapărut ca replică într-o conversație și mi-a reactivat aversiunea.

Mă gândeam cât de ipocriți sunt unii dintre noi, cât de mult ne preocupă doar imaginea, în general vorbind, ce repede îi judecăm pe ceilalți din jur după niște șabloane. Cum s-a înrădăcinat ideea că este sub demnitatea ta să circuli cu autobuzul sau tramvaiul, amestecându-te cu cei care „nu își permit”. În țările vestice, pe care pe bună dreptate le apreciem, transportul cu mijloacele publice este încurajat, fiindcă este mai ieftin, descongestionează serios traficul, renunțând la autoturismul propriu, câștigi timp circulând rapid dacă infrastructura este prevăzută cu bandă specială pentru transportul public, diminuează poluarea prin reducerea noxelor și dacă este și electric, cu atât mai bine. La noi este o rușine, o decadență să circuli cu autobuzul, cu „gloata”, ești considerat sărac sau zgârcit, dintr-o altă pătură socială… [continuare]


Accesați articolul integral pe republica.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (republica.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *