Distrugerea barajului și a hidrocentralei de la Nova Kahovka a fost cel mai probabil provocată de forțele ruse, cu scopul de a scurta linia frontului, care măsoară aproximativ 1.200 de kilometri, dar și de a întârzia o eventuală contraofensivă ucraineană, este de părere Armand Goșu, istoric și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, care are o lungă experiență în analiza spațiului ex-sovietic.
„Dacă ucrainenii și-ar fi dorit contraofensivă pe acolo, ei trebuie să o amâne cu cel puțin 6-8 săptămâni, pentru că vreo două săptămâni durează până se retrage apa și apoi, ca să se usuce zona respectivă, să poți intra cu tehnică militară grea, trebuie să treacă o lună, o lună și jumătate”, a declarat Armand Goșu într-un interviu pentru Republica. În ciuda acestui fapt, ucrainenii ar putea lansa o contraofensivă de succes în perioada următoare, crede el, adăugând că și Occidentul trebuie să își îndeplinească mai bine rolul în acest scenariu.
„Dacă vrei ca Ucraina să câștige războiul, trebuie să o ajuți ca să-și creeze această superioritate tehnică care să fie decisivă pe frontul de operațiuni, astfel încât să obțină victoria cât mai repede și să fie evitat un scenariu de înghețare a conflictului, care ar duce la prelungirea lui. Pentru că, de fapt, Putin în acest moment înțelege că n-are cum să câștige și el asta vrea – să amâne un deznodământ tragic pentru regimul său. Și atunci, Occidentul trebuie să dea mai multe arme de nouă generație și mai ales muniție pentru ele”, afirmă Armand Goșu… [continuare]
Accesați articolul integral pe republica.ro