Cu siguranță ați auzit despre inteligența artificială și cum aceasta poate fi folosită în diverse domenii, însă poate că nu știți că AI-ul poate fi un aliat important în descoperirea unor noi medicamente sau terapii pentru boli virale, dar și pentru boli rare. O nouă tehnică, care se bazează pe seturi mari de date analizate în timp record de AI, pentru a descoperi noi cazuri de utilizare a medicamentelor care există deja, începe să prindă teren în industria farmaceutică.
Noua abordare presupune identificarea unor medicamente existente care pot fi folosite pentru a trata alte afecțiuni decât cele pentru care au fost proiectate inițial. Tehnica este din ce în ce mai populară printre companiile din domeniu, nu numai pentru a minimiza costurile și a scurta timpul, ci și pentru a reduce riscul în procesul de reproiectare a medicamentelor, afirmă GlobalData, o companie lider în domeniul datelor și analizelor.
”AI accelerează [cercetarea în] reutilizarea medicamentelor prin analizarea unor seturi masive de date biomedicale în căutarea de modele ascunse și dovezi. Aceasta poate maximiza valoarea medicamentelor, deoarece tehnologia analizează cantități imense de date pentru a găsi medicamente existente, dar folosite pentru tratarea altor afecțiuni și pentru dezvoltarea unui tratament specific pentru o boală insuficient tratată sau pentru o anume indicație particulară”, spune Abhishek Paul Choudhury, Analist Senior de Tehnologii Disruptive la GlobalData…
Accesați articolul integral pe