ULTIMELE STIRI

duminică, 25 septembrie, 2022
LIFE
LifestyleFashion & Beauty

De la dragostea pentru ii la „Flori de ie”

Iubim iile. Din tot sufletul și pentru tot ceea ce înseamnă ele. Pentru faptul că reprezintă, poate, cea mai frumoasă parte a costumului tradițional românesc, pentru că poartă cu ele povești și simboluri încărcate de spiritualitate, pentru că vorbesc despre noi, despre unicitatea și autenticitatea noastră, vorbesc despre tradiții și obiceiuri străvechi. Pentru că ia, astăzi, este și poate fi la fel de actuală ca la începuturi. Pentru că ia este a noastră, a tuturor.

Știm cât este de ușor, în goana de zi cu zi, să trecem cu vederea aspecte considerate astăzi desuete, cum ar fi întoarcerea la rădăcinile tradițiilor românești. Credem însă cu tărie că, alături de noi, sunt oameni care vibrează românește, care admiră, apreciază și vor să păstreze apropierea de lucrurile care ne definesc. Iile, obiecte vestimentare unice atât de iubite în țara noastră, dar și inspirație pentru marile case de modă din întreaga lume, fascinează prin modul în care sunt realizate și prin mesajele pe care le conțin, brodate cu atât de multă grijă, pe pânză albă de in sau de bumbac.

Obiect purtat, inițial, în zi de sărbătoare, ia a devenit, în timp, un adevărat simbol. Un simbol al unei stări de spirit și al dorinței de a fi liber. Cristina Chiriac, inițiatoarea proiectului florideie.ro și președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor, povestește că, alături de pasiunea pentru tot ceea ce este frumos, pentru obiectele create cu migală, cusute și brodate manual, pentru poveștile din spatele lor, o altă motivație a stat la baza demarării acestui proiect – noțiunea de libertate:

“Am pornit de la ideea că întotdeauna valorile cele mai importante și mai frumoase din viața noastră sunt legate de libertate. Fie că vorbim de libertatea de mișcare sau de exprimare sau de a visa, îmbinată cu frumusețea meleagurilor noastre, ne-am gândit să dăm unicitate conceptului. Pornind de la gândul că și Brâncuși a avut curaj și a crezut în arta lui și a tranformat arta în valoare, așa și “Flori de ie” sună autentic și aduce în prim plan valorile românești.”

Inițial o pasiune personală, conceptul florideie.ro s-a dezvoltat în mod firesc în momentul în care am realizat că nu suntem singuri în acest demers al nostru. Am realizat că suntem mulți cei care ne îndreptăm cu drag atenția si privirea spre obiectele si piesele tradiționale românești, în care meșteri populari și cusătorese pricepute au pus suflet, ducând mai departe, din generație în generație, obiceiuri la a căror dispariție tristă asistăm în zilele noastre.

Ne dorim ca acest lucru să se schimbe și ne dorim ca tot mai mulți oameni să vadă frumusețea acestor veșminte tradiționale, pe care le prezentăm drept ceea ce sunt cu adevărat – comori din punct de vedere etnografic, datorită modului unic în care au fost croite, datorită broderiilor și cusăturilor speciale, bogate, autentice și vechi de zeci de ani, dar și comori de suflet.

Nu doar că am “cules” ii frumoase ca florile din toate regiunile țării, pentru o colecție unicat, dar am cules și frânturi de tradiție, povești care “îmbracă” iile în aer parfumat cu levănțică și busuioc, așa cum bătrânele satului înmiresmau odăile și lada cu zestrea fetelor de măritat. Colecția noastră numără în acest moment peste 150 de ii din secolul al XIX-lea si al XX-lea, certificate de către un etnograf care atestă valoarea, originalitatea și autenticitatea produselor, iar fiecare ie are o poveste ce aduce în prim plan o mică parte din istoria ei.

Te invităm să o descoperi și să ni te alături în această călătorie prin trecutul pe care, sperăm, îl vom transforma în prezent și cu ajutorul tău. Ce zici, pășim împreună pe acest drum? Căci, așa cum se spune, călătoria este mai importantă decât destinația…

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.