În 2022 am făcut o medie de 9.370 de pași pe zi. Știu, pentru că i-am numărat. Sau mai degrabă telefonul meu i-a numărat. Scopul meu zilnic? Zece mii de pași, scrie Scientific American.
Cu toate acestea, conceptul de a face 10.000 de pași pe zi pentru a menține sănătatea nu are rădăcini în știință, ci într-un truc de marketing. În anii 1960, o companie din Japonia a inventat un pedometru timpuriu. Deoarece caracterele japoneze pentru „10.000” arată ca o persoană care merge, compania și-a numit dispozitivul „măsura celor 10.000 de pași”.
„A fost doar o expresie captivantă”, spune I-Min Lee, epidemiolog la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital din Boston. A face atât de mulți pași zilnic este o provocare pentru unii, iar pentru alții e ceva obișnuit. „Sigur, dacă faci 10.000 de pași/zi, asta pare un obiectiv bun. Dar nu există cu adevărat nicio bază științifică pentru a confirma”
Dispozitivele de numărare a pașilor, cum ar fi ceasurile și telefoanele, au fost utilizate pe scară largă abia în ultimele două decenii
Odată ce au început să colecteze date, oamenii de știință au urmărit utilizatorii pe perioade lungi de timp pentru a afla cum afectează numărul de pași mortalitatea, ritmul ul cardiovascular sau orice altceva. Și până de curând, asta nu s-a întâmplat…
Accesați articolul integral pe