libertatea.ro
libertatea.roActualitateNational

Ce efecte poate avea adâncirea canalului Bâstroe: distruge canalul Sulina, în centrul Deltei poate apărea o mare de apă dulce, eroziune în sudul litoralului

O analiză din 27 iulie 2022 a Administrației Fluviale Dunărea de Jos, intrată în posesia Libertatea, avertizează în termeni duri Ministerul Transporturilor despre efectele negative pe care le presupune adâncirea canalului Bâstroe de către Ucraina. Statul vecin a anunțat recent adâncirea canalului Bâstroe de la 3,9 la 6,5 metri, dar apoi a negat că a efectuat lucrări de adâncire, afirmând că face doar lucrări de mentenanță.

Documentul este semnat de către directorul general Angela Stela Ivan, Florin Uzumtoma – director Căi Navigabile și Mihai Popescu Teclu, șef Serviciu Hidrotehnic, Comisia Dunării. Nota arată potențiale consecințe dezastruoase ale adâncirii.

Colmatarea brațului Sulina

Activarea brațului Chilia și a Canalului Bâstroe vor duce la transport mai mare de aluviuni și vărsarea lor în mare, susțin specialiștii. Acestea vor ajunge ulterior să afecteze Bara Sulina. Din cauza curenților și a vântului, aluviunile din delta secundară a brațului Chilia au colmatat gura de vărsare a brațului Sulina, iar în timp vor închide Golful Musura, transformându-l în lagună, avertizează documentul.

Efectul de înnisipare a fost contracarat de-a lungul timpului prin amplasarea de diguri de suprafață la Sulina, care au tot fost prelungite de statul român în mare…


Accesați articolul integral pe

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (libertatea.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *