Ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, i-a transmis omologului său Bogdan Aurescu „sprijinul deplin și necondiționat al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a transmis Ministerul român de Externe.
Bogdan Aurescu a avut astăzi, 20 iulie, discuții telefonice cu miniștrii afacerilor externe din Finlanda și Suedia, Pekka Haavisto, respectiv Ann Linde. Șeful diplomației române i-a informat pe cei doi omologi că Parlamentul României a ratificat Protocoalele de aderare a celor două state la NATO.
După ce țările membre NATO reunite la summitul de la Madrid, la finalul lunii trecute, au invitat oficial Finlanda și Suedia să se alăture Alianței pentru întărirea securității, în fața amenințării Rusiei, cele două țări i-au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru implicare și pentru demersurile diplomatice făcute anterior „pentru a facilita o decizie favorabilă Suediei și Finlandei”.
Totodată, șeful diplomației române a ridicat și subiectul aderării României la spațiul Schengen în discuția avută cu omologul finlandez precizând că acesta este un „obiectiv prioritar pentru România”.
„Ministrul afacerilor externe al Finlandei a exprimat, cu acest prilej, sprijinul deplin și necondiționat al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen”, se arată în comunicatul MAE.
Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Citiți articolul original pe libertatea.ro