Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Guterres au sosit la Lviv, în vestul Ucrainei, pentru întâlniri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.
Cei trei lideri sunt așteptați să discute „posibilii pași pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia prin mijloace diplomatice”, potrivit unui comunicat turc. Ei vor vorbi, de asemenea, despre creșterea exporturilor de cereale ucrainene, într-un moment în care transporturile din porturile de la Marea Neagră cresc încet în conformitate cu acordul de tranzit în siguranță de luna trecută.
Odata cu vizita de la Lviv Zelensky a vizitat un spital militar din Lviv, înaintea discuțiilor.
Liderul ucrainean a vorbit cu soldați și medici răniți din Lviv. El a adus un omagiu luptătorilor pe care i-a numit „eroi” și le-a acordat mai multe medalii.
„Rusia nu va câștiga acest război. Vă mulțumim că ați protejat pământul ucrainean”, ar fi spus Zelensky raniților, potrivit canalului său Telegram.

Intre timp Ministerul rus al apărării a declarat că a redistribuit trei avioane de luptă echipate cu rachete hipersonice în enclava Kaliningrad. Doua dintre cele 3 avione sunt suspecte că au încălcat spațiul aerian finlandez.
Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că plănuiește o „provocare” la centrala nucleară Zaporizhzhia, în timpul vizitei lui Guterres în Ucraina.
Ministerul nu a furnizat nicio dovadă care să susțină afirmația sa, care a fost raportată joi de agenția de știri de stat rusă RIA.
Într-o declarație, Ministerul rus al Apărării a declarat că nu există arme grele rusești în complexul de reactoare nucleare controlat de ruși sau în districtele din apropiere.
Instalația, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost atacată în repetate rânduri în ultimele săptămâni, atât Ucraina, cât și Rusia dând vina reciprocă pentru bombardamente. Ucraina a spus că Rusia a desfășurat artilerie în și în jurul centralei.

Tensiunile din jurul instalației au stârnit temeri cu privire la un alt dezastru nuclear în Europa, precum cel de la Cernobîl, în Ucraina de atunci sovietică, în 1986.
Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactive, chimice și biologice ale Rusiei, a declarat că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.
NATO a spus că este „urgent” ca agentia ONU, International Atomic Energy Agency, să fie lăsată să inspecteze centrala Zaporizhzhia.
Aceasta este prima vizită a lui Guterres în Ucraina de la începutul războiului în urmă cu aproape șase luni.
Cu mentionari de la Reuters, Agence France-Presse and dpa