Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţă Artificială (IA) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi prevenit, avertizează expertul în securitate cibernetică al Eset, Phil Muncaster, într-un articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluţii antivirus, citat de Agerpres.
„Inteligenţa artificială (AI) ne transformă lumea în moduri atât aşteptate, cât şi neprevăzute. Pentru consumatori, tehnologia înseamnă conţinut digital personalizat cu mai multă acurateţe, diagnostice medicale mai bune, traducere (lingvistică) în timp real şi asistenţi AI generativi care cresc productivitatea la locul de muncă. Dar AI este folosită şi pentru a-i ajuta pe infractorii cibernetici să fie mai productivi, în special în cazul fraudelor de identitate – cel mai frecvent tip de fraudă în prezent (…) Escrocii folosesc tehnologia deepfake pentru a crea imagini şi videoclipuri falsificate ale utilizatorilor reali, astfel încât să treacă de verificările Know Your Customer impuse de instituţiile financiare. O imagine sau un videoclip cu dvs. poate fi preluat de pe internet şi introdus într-un instrument de deepfake sau AI generativ. Ulterior, acest conţinut falsificat este inserat în fluxul de date dintre utilizator şi furnizorul de servicii prin aşa-numitele injection attacks, menite să păcălească sistemele de autentificare”, a scris Muncaster.
Potrivit sursei citate, peste o treime dintre liderii din domeniul riscului şi inovaţiei bancare din Marea Britanie, Spania şi SUA consideră că cea mai mare provocare a momentului este creşterea fraudelor generate de AI şi a deepfake-urilor.
De asemenea, o estimare de specialitate relevă faptul că fraudele bazate pe AI reprezintă, în prezent, peste două cincimi (43%) din totalul tentativelor de fraudă înregistrate de sectorul financiar şi al plăţilor. În plus, aproape o treime (29%) dintre aceste tentative se concretizează… [continuare]
Accesați articolul integral pe economica.net