ziare.com
ziare.comInternational

„Crimă și pedeapsă“: Din culisele programului ucrainean de asasinare a colaboratorilor ruși

Agenții serviciilor secrete ucrainene au devenit experți în răzbunarea întunecată, dar unii își fac griji că lipsește o strategie clară, scrie „The Economist“.

În peste 18 luni de război, zeci de criminali de război, colaboratori, propagandiști au fost vizați în operațiuni speciale în Ucraina ocupată și în interiorul Rusiei. Au fost împușcați, aruncați în aer, spânzurați și chiar, ocazional, otrăviți cu alcool. Ucraina tace cu privire la implicarea sa în asasinate. Dar puțini se îndoiesc de semnătura din ce în ce mai competentă a serviciilor sale de securitate. Înseși agențiile secrete ucrainene lasă indicii grele. „Orice persoană care trădează Ucraina, trage în ucraineni sau trage rachete asupra ucrainenilor ar trebui să înțeleagă că sunt supravegheați și vor fi aduși în fața justiției”, spune Andri Cerniak, ofițer al GUR, agenția de informații militare a Ucrainei.

Într-un interviu din iulie, șeful său, generalul Kirilo Budanov, a mers mai departe: „Dacă întrebați despre [crearea unei versiuni a] Mossad-ului… Nu avem nevoie. Există deja”.

Începuturile

Menționarea agenției de spionaj israeliene îi animă pe ucraineni, disperați după dreptate. De fapt, originile asasinatelor politice sunt puțin mai aproape de casă. Mossad-ul a învățat o mare parte din meșteșugurile sale de la poliția secretă din epoca sovietică și de la practicantul fondator al acesteia, Pavel Sudoplatov, care s-a născut la Melitopol, în sudul Ucrainei, acum ocupat. Într-o ciudățenie a istoriei, Sudoplatov și-a petrecut anii 1930 infiltrându-se în grupuri naționaliste ucrainene și l-a aruncat personal în aer pe unul dintre liderii lor, cu o bombă plasată într-o cutie cu ciocolată (el a condus și asasinarea lui Leon Troțki, în 1940.)…


Accesați articolul integral pe

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (ziare.com). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *