Românii s-au îndepărtat de creditele în euro în ultimii 10 ani, în mare parte pentru că finanțările în moneda europeană au devenit mai restrictive. Cei care au ales un credit în euro nu au luat în calcul riscul valutar, scenariul în care moneda națională se depreciază semnificativ și astfel soldul creditului crește raportat la lei.
Cu toate acestea, în ultimul an, dobânda creditelor ipotecare în euro a crescut mai lent față de creditele imobiliare acordate în lei în comparație cu august 2021, potrivit Bankata.ro.
În acest sens, diferențele sunt semnificative, dacă facem o comparație între indicele Euribor la 3 și 6 luni, 0,24% și 0,65%, și indicele Robor la 3 și 6 luni care la începutul lunii august era 8,01%, respectiv 8,13%. În raport cu IRCC, de 2,65%, care se ajustează mai lent și tinde să se apropie de ROBOR cu o întârziere de 6 luni.
În plus, dobânda reprezintă doar o componentă a unui credit, mai sunt două elemente cheie interconectate: veniturile personale și avansul creditului (suma economisită). În cazul creditelor în euro, gradul de îndatorare maxim este 20%, față de 40% pentru creditele în lei … [continuare]
Accesați articolul integral pe financiarul.ro