Oamenii care obţin venituri din activităţi independente în anul 2024 vor datora contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) aplicată asupra venitului anual realizat şi nu asupra plafonului de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, cum e în prezent, reiese din proiectul de lege prin care guvernul schimbă Codul fiscal, analizat de Economica.net. Persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, din cedarea folosinței bunurilor, din alte surse, pentru care există obligaţia plăţii CASS, vor achita în continuare contribuţia la sănătate la plafoanele de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe economie.
Guvernul a lansat în dezbatere publică la 19 septembrie proiectul de lege prin care schimbă Codul fiscal, dar şi alte acte normative. Forma finală a proiectului de lege diferă de variantele la care a lucrat executivul şi despre care am scris în exclusivitate.
Iată ce noutăţi apar, începând cu anul 2024, pentru persoanele care obţin venituri extrasalariale pe care trebuie să le declare la Fisc prin intermediul declaraţiei unice.
CASS aplicată asupra veniturilor din activităţi independente anuale realizate începând cu anul 2024 şi nu la plafonul de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, cum e în prezent. Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane va fi de cel mult 60 de salarii minime brute pe economie. Drept care, cei care declară venituri anuale din activităţi independente de 61 sau mai multe salarii minime brute începând cu anul 2024 vor plăti CASS la o bază de calcul de 60 de salarii minime, reiese din proiectul de lege, consultat de Economica.net.…
Accesați articolul integral pe